11.3.14

Öyle bir ölsem,öyle bir ölsem ki çocuklar size hiç ölüm kalmasa...

Yaşadıklarımızı Sevgili Aziz Nesin'in şu dizlerini paylaşarak kınıyorum.


Öyle bir ağlasam,
Öyle bir ağlasam ki,
Çocuklar size hiç gözyaşı kalmasa

Öyle bir aç kalsam,
Öyle bir aç kalsam ki,
Çocuklar size hiç açlık kalmasa

Öyle bir ölsem,
Öyle bir ölsem ki,
Çocuklar size hiç ölüm kalmasa...

6.3.14

8 Mart Kadınlar Günü Kutlu Olsun!

Afrika'da gösterdikleri üstün başarılarla değişim rüzgârlarını başlatan, Afrika'nın dört ayrı köşesinden, dört güçlü kadından bahsetmek istiyorum sizlere.

Kadınların gözlerini açıp, ufkunu genişleten sizler oldukça bizlerin sırtı yere gelmez.

Elsie Kanza - Tanzanya
Tanzanya Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası'ndaki görevleri sırasında iyi bir üne sahip olan Kanza Tanzanya Devlet Başkanı'na ekonomi danışmanı olarak hizmet etti. Günümüzde Dünya Ekonomik Forumu'nda danışman olarak görev yapan Kanka Forbes Dergisi'ne göre Afrika'da hem çok genç olup, hem de çok güçlü olan 20 kadın arasında yer alamakta.  
Dr. Ngozi Okonjo-Iweala - Nijerya
Nijerya'nın bir köyünde doğan Okonjo-Iweala ülkesinde yaşanan birçok ilkin altına imza atmış. 2003 yılında Nijerya'nın ilk kadın Maliye Bakalığı görevini üstlenen Okonjo-Iweala 2006'da Nijerya'nın ilk kadın Dış İşleri Bakanı oldu. Bir dönem Dünya Bankası'nda direktörlük görevinde bulunan Okonjo-Iweala günümüzde Nijerya'nın Maliye Bakanı olarak görevini sürdürmekte.  
Ellen Johnson Sirleaf - Liberya
Çok başarılı ve etkileyici bir geçmişe sahip olan Sirleaf Afrika tarihinde demokratik yollarla seçilen ilk kadın Devlet Başkanı. Liberya'nın günümüzde Devlet Başkanlığını yapan Sirleaf'e kararlılığı ve başarısı nedeniyle 2011 yılı Nobel Barış Ödülü verildi. 
Joyce Banda - Malawi
Malawi'nin Devlet Başkanı Banda sadece güçlü bir kadın olmakla kalmayıp, aynı zamanda bu gücünü ülkesindeki diğer kadınların önünü açmakta da kullanıyor. Kurmuş olduğu Uluslararası Malawi İş Kadınları Birliği hanımlara nasıl yaşayacaklarına ve çalışacaklarına dair yol göstermekte.

Afrikalı hemcinslerimi bu başarılarından dolayı tebrik ediyorum.

8 Mart Kadınlar Günü tüm dünya kadınlarına kutlu olsun!

4.3.14

Buyrun okuyun, Afrika'dan KISSA, Türkiye'ye HİSSE...

Bugünlerde ikinci kitabımda yer alacak olan Fildişi Sahili Cumhuriyeti üzerinde çalışmaktayım.


Buyrun okuyun, Afrika'dan KISSA, Türkiye'ye HİSSE...


"Ekim 2000 tarihinde Fildişi Sahili Cumhuriyeti'nde gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimini FPI adayı Laurent Gbagbo kazandı. Gbagbo’nun döneminde ülkedeki toplumsal ve siyasi gerginlik artarak devam etti. Kasım 2010 ayında gerçekleştirilen cumh...urbaşkanlığı seçimi sonucuna göre Bağımsız Seçim Kurulu muhalefet lideri Alassane Ouattara’yı % 54,10 oy çoğunluğu ile cumhurbaşkanı ilan etti. Oyların yaklaşık % 10’unu iptal eden Anayasa Konseyi Başkanı ise Gbagbo’yu seçimlerin galibi olduğunu iddia etti. Görevi bırakmayan IV. Cumhurbaşkanı Laurent Gbagbo eşi ile beraber Fransız askerlerinin operasyonu sonucu Başkanlık binasında ele geçirilip tutuklandı. Gbagbo Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından Fildişi Sahili’nde 2010 yılında yaşanan iç savaşta insanlığa karşı suç işlemekten dolayı halen tutuklu olarak yargılanmakta."

3.3.14

Dinin küresel politikalara nasıl alet edilebildiğine güzel bir örnek....

"Kenya'nın kurucusu, Devlet Başkanı Jomo Kenyatta "Kenya Dağı’na Bakarken" adlı kitabında şöyle der: ''Beyazlar geldiğinde onların elinde İncil, bizimse topraklarımız vardı. Zamanla bize gözlerimizi kapatıp dua etmesini öğrettiler. Bir süre sonra gözlerimizi açtığımızda gördük ki; İncil bizim elimizdeydi, topraklarımızsa beyazların olmuştu.'' Kenyatta'nın bu sözü, dinin, küresel politikalara nasıl alet edilebildiğini, sömürgeciliğin hedefine ulaşmak için her türlü değeri nasıl da ustaca kullandığını gösteren en güzel örneklerden biri." (Yaşamımdan Süzülen Afrika, sayfa 128)