20.8.09

Bu köye erkek sinek bile giremez...



"Kocaları tarafından dövülen, askerler tarafından tecavüze uğrayan kadınlar, bu duruma daha fazla dayanamayip, sadece kadınların yaşadığı bir köy kurmuslar.

Bu ilginç köy hem de Kenya'da, Kenya Dagi yakinlarinda Samburu bölgesindeymis. Köyün adi, Swahili dilinde birlik anlamina gelen"Umoja". Bu köyde sadece kadınlar yaşıyor. Köy, kocaları ve babaları tarafından şiddete uğramış, ya da tecavüze maruz kalmış kadınların sığındığı bir yer haline gelmis. Bu fikrin kurucusu Nagusi Lokemu adlı bir kadın. Lokemu, 90'lı yılların başında BM Barış Gücü bünyesinde görev yapan üç İngiliz askeri tarafından tecavüze uğramıs. Suçlu olmadığını düşünen kadın, kocasına tecavüze uğradığını anlattığında şiddet görmüs. Kocası esinin ailesine leke düşürdüğünü düşünmekteymis. Gururu incinen Nagusi Lokemu, aynı durumda olan 13 kadınla birlikte Kenya'nın başkenti Nairobi'nin 350 kilometre uzağında terk edilmiş bir arazide "Umoja" köyünü kurmus. Köyü ilk kurduklarında bürokratik engellerle karşılaştıklarını söyleyen Lokemu, zamanla devlet görevlilerinin de bu durumu kabul ettiğini söylüyor.

Köyde yaşayan kadınlardan bir tanesi akıcı İngilizce konuştuğu için, uluslararası yardım kuruluşlarına mektup yazarak yardım istemisler. Bugün Umoja köyüne Avrupa Birliği ülkelerinden, Afrika Vahşi Yaşamı Koruma Vakfı gibi kuruluşlar maddi yardımda bulunuyor. Erkeksiz köyün kadınları, ayrıca inek yetiştirerek süt ve ürünlerini satıyor. Turistler için de köyün dışında kalmaları için ağaç evler oluşturulmus. Kadınlar köyde kendi kurallarını koymus, hiç bir erkek köye giremiyor. Ancak cinsel ihtiyaçlarını nasıl giderdikleri sorusuna ise gözlerini kaçırarak şu cevabı veriyorlar: "Erkeklerin canı ceheneme." "

20/08/09 Mustafa Karakuş/hurriyet.com.tr

Hürriyet Gazetesi'nin bugün tarihli Mustafa Karakus'un makalesini okuyana kadar Kenya'daki Umoja köyünden bihaberdim.
Türkiye'de kadina yönelik şiddete karşı mücadele amacıyla kurulan Mor Cati'nin Kenya'daki örnegi Umoja'yi en kisa zamanda ziyaret edip, bu eli öpülesi, cesur kadinlarla tanismaliyim.

Eh artik Yves için de uygun bir tebdil-i kiyafet düsünmemiz gerekecek bu durumda:-).

3 yorum:

Asis dedi ki...

İlk defa duyuyorum sayende,gerçekten de cesaretlerine hayran kalmamak mümkün değil.
"Erkeklerin canı ceheneme." "
bu sözlerine çok güldüm..insan kendi yaşadığını bilir ne acılar yaşadılar kimbilir..bir de senin objektifinden görür, kaleminden okuruz onları artık..sevgiler sana ve Kenya'nın cesur kadınlarına..
Ps:eşini tehlikeye atma derim ;)

FUNdy dedi ki...

Gezdikten sonraki yorumlarini merakla bekliyorum.

figoltx dedi ki...

Biz de 1 yildir Nairobi'deyiz ama Omuja'nin varligindan haberimiz yoktu. Hele bir gideyim o köye yazarim bir yazi fotolarimla.
Bence de esim disarida beklesin, atese atmasin kendini...