14.12.09

Bebek fil evlat edinmeye ne dersiniz?





Biz heyecanla minik fillerin bakicilari gözetimindeki geçit törenini beklerken, Nairobi'deki "The David Sheldrick Wildlife Trust" fil yetimhanesi görevlisi Andrew minik fillerin hikayesini anlatmaya basladi: "1952 yilinda yasanan kuraklik neticesinde yetim kalan iki yasindaki Samson ile kaçak fildisi avcilarinin öksüz biraktigi Fatuma Kenya'nin ilk resmi yetim filleri. David Sheldrick'in Tsavo Ulusal Park'daki park görevlisi olarak çalistigi 30 yillik dönemde bu iki minik yetime gerek kuraklik, gerekse fildisi avcilarinin acimasiz katliamlari neticesinde digerleri de pesi sira eklendiler. Iki yas alti halen anne sütüne bagimli olan yetimlerin kendi baslarina hayatlarini idame ettirmelerine imkan yoktu. Ancak fillerin sütü yüksek yag ve protein oraniyla diger büyükbas hayvanlarin sütünden çok daha besleyiciydi. Dogumdan sonra iki sene anne sütüne bagli olan bebek filleri yapay yolla beslemek Tsavo'da büyük problem olmustu o dönemde. Bebek filler bir gün iyiyken, diger gün ölebiliyorlardi.

Dr. Daphne Sheldrick (David'in esi) 1974 yilinda nihayet deneme yanilma yöntemiyle besledigi fillerden birini 6 aya kadar yasatmayi basardi. Ancak, Daphne'nin ellerinden beslenmeye alismis olan minik fil Daphne kisa süreligine ülkesine dönünce baskasinin elinden beslenmeyi reddettigi için bir süre sonra can verdi. Esi David'in ölümünden sonra da Daphne çalismalarina devam etti. 1987 yilina gelene kadar bebek filleri yetistirme konusunda hayli yol katedilmisti.
Günümüzde David'in anisina Nairobi'de kurulmus olan "The David Sheldrick Wildlife Trust" öksüz filler yurdunda bebek filler David ile Daphne'nin kullanmis oldugu yöntemlerle bakilmakta. Kendi kendilerine yetecek kivama geldiklerinde de Tsavo Ulusal Park'a götürülüp bir süre daha oradaki yetimhanede tutulup, zamani geldiginde dogal ortamlarina salinmakta."
_
_

Biz hikayeyi dinlerken fillerin süt dolu devasa biberonlari yerlerini aliyor. Ardindan agaçlar arasindan bakicilariyla birlikte minik filler görüs alanimiza giriyor. Yaslari 2 ayla 2 sene arasindaki fillerin yetim kalis hikayeleri farkli farkli. Bacagini kirmis annesinin yanindan nöbet tutan bebek fil annesinin hayatini kaybetmesi üzerine buraya nakledilmis. Digerinin annesi fildisi avcilarina kurban gitmis. Bu katliami gören minik fil yasadigi travmayi uzun süre atlatamamis ve hatta uzun bir süre diger bebek fillerin arasina katilmayi reddetmis, bakicilarina güvenmemis. Nasil güvensin ki annesini öldürenler de bizlerden degil miydi? Digerinin annesi kuraklik yüzünden telef olmus. Kisacasi yetimhanedeki her bebek filin hazin bir hayat öyküsü var.
_
_
_
_
_


Filler bakicilarinin elinden beberonlarla beslendikten sonra ortadaki gölete girip serinlediler, çamurlara bulandilar. Bazilari çok oyuncu. Arkadaslarina tos atanlar mi, poposuyla iteleyenler mi istersiniz? O kadar sekerler ki, insan hiç ayrilmak istemiyor. Tam bir tanesini gözüme kestirmis, eve götürmek üzere planlar yapmaya baslamistim ki Andrew minik fillerin 50 Dolar'a evlat edinilebildigini söyleyerek imdadima yetisti. "Henüz bir çocuk evlat edinemedim, bari bir fili evlat edineyim." düsüncesiyle kendimi bir anda islemlerin yapilacagi masasinin önünde buluverdim. Evet, bir yilligina minik "Emily"'nin annesiyim artik. Istedigim zaman gidip onu görebilir, sevebilirim. Hani fil hafizasi var deniir ya bazilarimiz için. O kisiler asla unutmazlar, her detay gerektiginde kullanilmak üzere hafizaya kaydedilmistir. Fillerin hafizasi gerçekten insani saskina çeviriyor. Cok da kinci hayvanlar, asla unutmuyorlar, özellikle de koku hafizalari çok güçlü. Dün sevdigim fillerle sayet yillar sonra dogal ortamlarinda karsilasirsam kokumdan beni taniyip bana asla zarar vermezlermis.

Yaklasik 3 yildir ciddi kuraklik yasaniyor Kenya'da. Son aylarda kurakliga bagli olarak 150 fil Tsavo Ulusal Park'da hayatini kaybetti. (Sadece filler degil, mesela 600 gergedan Masai Nehri'nin su seviyesinin yeterli olmamasi nedeniyle telef oldu.) Halen illegal olarak aktif olan fildisi avcilarinin fil katliamina katkilarini tam olarak bilemiyorum. Bu gidisle nesli tükenmek üzere olan filleri torunlarimiz ancak kitaplarda görebilecekler. Fildisi avcilarina D U R, ekolojik dengeyi alt üst edenlere Y E T E R A R T I K diyorum ve bütçemizin bir kismini eglenceden kisip dogaya harcamaya davet ediyorum herkesi...

10 yorum:

Adsız dedi ki...

Büyük hayit yapmışsın kardeşim. Emily'nin resmini de görürüz artık, değil mi?

figoltx dedi ki...

Tabi teyzesi fotolarini da koyarim, bayramlarda hatta el öpmeye de getiririm. Harçligini simdeden hazirla :-).

Asis dedi ki...

Hala fil dişi avcıları var mı ? yani neler yok ki dimi bende..ne bileyim insan inanmak istemiyor.Eh hayırlı olsun tabii bir resim de isteriz artık ;)sevgiler sana ve minik Emily e ...

Adsız dedi ki...

Hi from Lusaka, Zambia,
Let's take one home for just a week-end ...
We
Yvich

figoltx dedi ki...

Asis'cim olmaz olur mu, halen varlar gözleri çikasicalar. Afrika'da bu yolsuzluk devam ettikçe yolunu buluyorlar bir seklide fildislerini yurtdisina çikarmanin. Foto da yayinlarim, Isviçre'ye elini öpmeye de getiririm istersen :-).
Sevgiler...

figoltx dedi ki...

Hi darling!
OK, when u come back from Lusaka, thi weekend we will be 3, u, me and Emily.
Gros bisous.
Fig..

Adsız dedi ki...

:)))))))) el öptürmeyi sevmem ama Emily öpecekse itiraz etmem bak ;)
asis

Tanya's dedi ki...

Emily aileye hoş geldi..ne güzel bir iş yaptın sen..

ececan dedi ki...

merhabalar gitmeden fil evlat edinmek mümkün mü, zaman olarak çok geride kalmış ama internett konu ile ilgili aramalarda bilgi bulamadım :(

figoltx dedi ki...

Ececan merhaba,
http://www.sheldrickwildlifetrust.org
Şu yukarıda belirttiğim web-sitesine yazarsan sana yardımcı olacaklardır. Uzaktan da olsa mümkün olur diye düşünüyorum. Sevgiler, kolay gelsin....