2.6.10

5 Haziran ve önemleri...

Efendim Vikipedi bile su önemli 5 Haziran için bir sayfa düzenlemis. Niye önemliymis bir göz atalim bakalim.


1783 - İlk defa balonla uçuş gerçekleştirildi.
1851 - Amerikalı kadın yazar Harriet Beecher Stowe'un kölelik karşıtı romanı Tom Amca'nın Kulübesi (Life Among the Lowly) bir gazetede tefrika edilmeye başlandı.
1926 - Birleşik Krallık, Irak ve Türkiye arasında yapılan görüşmeler sonunda Musul Sorunu çözüme kavuşturuldu.
1936 - "Maliye Bakanlığı Kuruluş Kanunu" çıkarıldı.
1941 - Ankara'da I. Coğrafya Kongresi toplandı.
1943 - Sivas Çimento Fabrikası üretime başladı. Fabrikada yılda 90 bin ton çimento üretileceği açıklandı.
1946 - Tek dereceli milletvekili seçim kanunu kabul edildi. Sınıf esasına dayalı parti kurmaya izin vermek amacıyla Cemiyetler Kanunu'nda değişiklikler yapıldı.
1947 - Marshall Planı: Harvard Üniversitesi'nde verdiği bir konuşmada, Amerika Birleşik Devletleri devlet bakanı George Marshall, savaş sonrası Avrupa'ya destek için çağrıda bulundu.
1953 - Adapazarı Şeker Fabrikası kuruldu. Fabrikanın bölgede üretilen pancarı işleyerek şeker üreteceği açıklandı.
1956 - Elvis Presley yeni şarkısı "Hound Dog" u televizyonda The Milton Berle Show'da tanıttı, Show sırasında yaptığı kışkırtıcı kalça hareketleri o devirde seyirciler tarafından müstehçen bulundu.
1957 - Gülhane Askerî Tıp Akademisi teşkilatlandırıldı.
1963 - İngiltere Savaş Bakanı John Profumo karıştığı bir seks skandalı yüzünden görevinden istifa etmek zorunda kaldı. (Profumo Skandalı)
1964 - İnönü, Türkiye'nin Kıbrıs'a müdahale etmemesini ihtar eden ünlü Johnson Mektubu'nu aldı.
1965 - Figen Gündüz, internetteki kisa adiyla figoltx dünyaya gözlerini açti.
1967 - İsrail ile Arap ülkeleri arasında; tarihe "Altı Gün Savaşı" diye geçen çatışmalar başladı. Çatışmalar sonrasında, kendi topraklarından daha fazla toprak elde eden İsrail, Gazze Şeridi'ni, Beytüllahim ve Hebron kentlerini, Batı Şeria'yı ve Golan Tepeleri'ni ele geçirdi.
1972 - Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında 5 Haziran gününün Dünya Çevre Günü olması kararlaştırıldı. Her yıl Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerde 5 Haziran Dünya Çevre Günü olarak değerlendirilir.
1975 - Süveyş Kanalı, Altı Gün Savaşı'ndan sonra ilk defa gemi trafiğine açıldı.
1977 - Ev kullanımına uygun ilk pratik kişisel bilgisayar olan Apple II satışa sunuldu.
1981 - Genel ahlak kurallarını bozduğu gerekçesiyle eşcinsellerin sahneye çıkması başta İstanbul olmak üzere bazı valiliklerce yasaklandı.
1981 - ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nin yayımladığı haftalık bir tıbbi dergide, Kalifornia'nın Los Angeles şehrinde 5 kişide, sadece bağışıklık sistemleri zayıflamış hastalarda görülen zatürreenin az rastlanan bir formuna rastlandığı bildirildi. Bu hastalar ilk onaylanmış AIDS vak'aları olarak tarihe geçtiler.
2009 - Galatasaray S.K teknik direktörlük görevine ünlü Hollandalı teknik adam Frank Rijkaard'ı getirdi.
2010 - Ilkögretim bitirme, SBS sinavi
5 Haziran ne de bereketli bir günmüs megerse. Ben sadece benim ve ailem için önem arzettigini sanirdim :-). Bir de çevreci olarak 5 Haziran'nin özellikle çevre günü için seçilmesine için için pek sevinirdim, hala da sevinirim. Bu sene benim için 5 Haziran'in baska bir önemi daha var. Canimin içi, kuzu sarmam yegenimin de girecegi SBS sinavi bu sene 5 Haziran'a, yani benim de dogum günüm olan o kutsal güne denk geldi :-). Sinava girecek tüm çocuklara zihin açikligi diliyorum, ama en fazlasini tabi ki kuzucuguma diliyorum.
Bu günün benim için hatta baska bir önemi daha var da ondan daha sonra bahsedecegim.
Sana güveniyorum Zeynom, basari yaninda, seninle olsun! Teten :-).

5 yorum:

Asis dedi ki...

Ne kadar çok şey olmuş 5 haziran da,birden bugün 5 haziran zannettim az daha erken kutlama yapacaktım ;)çabuk uyandım neyse..yeğenine ve tabii tüm bu acaip sınavlarda terleyecek gençlere başarılar,bizim zamanımızda yoktu şimdi anlamıyorum valla bir sürü sınav çeşidi var.En bereketlisi herhalde figoltx'un doğumu,sevgilerimle...

daphnevega dedi ki...

Doğum günün kutlu olsun!
Ne kadar dopdolu bir günde doğmuşsun, ne güzel :))

mamila dedi ki...

Doğum gününüzü kutluyorum,bende haziran doğumluyum,ikizlere ikizler.İstanbul'dan sevgiler

figoltx dedi ki...

Yok daha 5 Haziran'a 2 kocaman gün var. Ooooooo daha yarin Omo Vadisi ile ilgili fotograf sergim var Nairobi Accueil'de, yani fransizca konusanlarin kulübünde, bla, bla, bla, bla. Yani daha çoooook yapacak sey var. Yazdim bu yaziyi önceden, belki tam gününde bilgisayarima erisimim olmaz belli mi olur???

Sevgiler Asis'cim...

Ayse'cim, çok tesekkürler. Evet yillar içinde hayli aktivite olmus 5 Haziran'da.
Sevgiler, Ankara'ya Nairobi'den...

A. dedi ki...

Ne baba blog ! It Rocks !