24.5.11

UNESCO - 2011, Evliya Çelebi Yılı...

Dünyanın Türk seyyahı Evliya Çelebi'nin 400. dogum yili kapsaminda Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 2011 yılını ''Evliya Çelebi Yılı'' ilan etti.





Evliya Celebi'nin hayatin kisaca bir göz atalim:
17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden Evliya Çelebi 25 Mart 1611'de İstanbul'un Unkapani semtinde dogdu. 1682 yilinda Mısır'da hayata gözlerini yumana kadar, elli yılı aşkın süreyle Osmanlı topraklarını gezen Celebi gördüklerini Türk Kültür tarihi ve gezi edebiyatı açısından önemli bir yere sahip "Seyahatnâme" adlı eserinde topladi.
Daha küçük yaşlarından itibaren içinde müthiş gezi arzusu olan Celebi yeni yerler görmek, yeni insanlar tanımak istegiyle yollara koyuldu. Meşhur gezilerine gördügü bir rüya üzerine basladigi söyleniyor.

Evliya Celebi'nin rüyasi söyle;



"Rüyasında İstanbul'da Yemiş İskelesi civarında Ahi Çelebi Camii'ndedir. Orada muazzam bir cemaat vardır. Dikkat eder, Hz.Muhammed'i baş tarafta görür. Dört sadık halifesi ve diğer ashabı da hep oradadır. Hz.Muhammed'in yanına gidip ondan şefaat dilemek arzusundadır. Ama bir türlü cesaret edip de gidemez. En sonunda bir cesaretle gidip "Şefaat ya Resulallah" diyeceğine, "Seyahat ya Resulallah" der. Böylece, 70 yaşına kadar sürecek ve çeşitli tehlike, sıkıntı ve hadiseler geçirmesine rağmen vazgeçmeyeceği seyahati başlar."

İlk gezisi, İstanbul ve çevresini o zamanki Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde yer alan hemen hemen bütün sehirler takip etti.
Evliya Çelebi, bu gezileri sırasında çok ilginç yerler gördü, yeni insanlarla tanıştı, degisik olaylarla karşılaştı. Zaten gezi yazilarini renkli kilan gezi sirasinda yasanan ilginç olaylar, karsilasilan ilginç insanlar degil midir? Celebi de karşılaştığı bu ilginç olayları okuyucuya anlatarak kitabına renk kattı. Gerçekçi bir gözle izlenen olaylar, yalın ve duru, zaman zaman da fantastik bir anlatım içinde, halkın anlayacağı deyimler kullanilarak yazılmıştir.

Gezileri sırasında birçok kez ölümle burun buruna geldi. Savaşlara katılarak hem savaşları hem de o yerleri anlattı. Gezmek için gittiği son yer Mısır'da 1682 yilinda hayata gözlerini yumdu.

Evliya Çelebi'nin bugün bile önemini taşıyan 17. yüzyilda kaleme aldigi 10 ciltlik gezi kitabi "Seyahatname" işte bu gezilerin ürünüdür.



Gezginlerin Atasi Evliya Celebi'nin adimlarinda geziyor ve gezilerimi kelimelere döküyordum, ama bir süredir sadece geziyor, gezi esnasinda notlarimi aliyor, fotograflar çekiyorum ama bunlari kelimelere dökemiyorum. Vakit mi yok, organize mi olamiyorum? Her neyse ne?



En kisa süre içinde gezi yazilarimla sizlerle birlikte olmak dilegiyle hosçakalin.

4 yorum:

pelinpembesi dedi ki...

AAA unkapanında mı doğmuş, bilmiyordum..paylaşımın için teşekkürler..

Tanya's dedi ki...

Gezinyazilarini bekliyorum o zaman figen celebi:)))

Gezgin Konak dedi ki...

Yazarsin sen aslansin kaplansin birbirimize gaz verelim:)

figoltx dedi ki...

Celebi'nin ailesi aslen Kutahyali ancak Istabul'a goç etmisler. Celebi'de Istanbul'da dogmus...
Ah, ah Figen Celebi'de bir atalet bir atalet sorma gitsin :-). Ben de bekliyorum Tanya'cimmmm...
Yazarim degil mi Gezginim Konak'im...