2.11.11

Reunion Adası Milli Park'ında Çıkan Yangın Kontrol Edilemiyor...

Fransa denizaşırı departmanı Reunion Adası'ndaki eşsiz ekosistem örneği, Dünya Miraslarından Reunion Milli Parkı'nı saran büyük yangınla baş etmek üzere Pazartesi günü bölgeye takviye birlikler gönderdi.


Hint Okyanusu'nun güneybatısında yer alan adada toplam 171 itfaiyeci ve 400 kadar Fransız takviye birliği alevlerle mücadele etmeye çabalıyorlar.


11 Ekim'de çıkan yangın bu sabaha kadar tam kontrol altına alınamamıştı. Bölge yetkililerinin verdiği bilgiye göre 11 Ekim'den beri adada 2,600 hektardan fazla alan etkilendi.

Ada'nın %40'ını yani 100.000 hektardan fazla alanı kaplayan park, geçen yıl UNESCO tarafından ''görsel olarak çarpıcı bir manzara yaratan ağaçlı geçitler, havzalar, engebeli arazi ve yalçın kayalıkların çeşitliliği'' nedeniyle Dünya Mirası Sit Alanı ilan edilmişti.

Bu yangından adanın faunası gibi florası da ciddi şekilde etkilenmiş görünüyor. Yaban hayatta türüne az rastlanan bazı canlılar ve ada dışında izine az rastlanır bitkilerin tehdit altında olduğu söyleniyor.

Geçen sene Reunion Adası'nda kalırken UNESCO'nun Sit Alanı Milli Park ilan ettiği bülgede trekking yapma şansına erişmiştik. Doğasına hayran kaldığımız Reunion Adası'nı alevler altında görünce televizyonda bizim de canımız yandı. Fransa Reunion'daki yetkilileri suçluyor yangın çıkar çıkmaz önlem alınmadığı için. UNESCO'nun Sit Alanı Milli Park ilan ettiği bir adada bir tane bile ambifi uçak bulunmamasını aklım almıyor. Uçaklar Framsa'dan göderildiler. Tabi uzun menzilli uçamayan ambifi uçaklar dura kalka ancak birkaç günde adaya ulaştılar. Umarız en kısa sürede yangın söndürülür ve vahşi doğanın içinde yer alan zümrüt yeşili ağaçların arasından her sezon hiç durmadan kurdele gibi çağlayan sular yine özgürce akmaya ve doğayı beslemeye devam ederler.


Bu aralar sizlere hep felaket haberleri veriyorum.



Ama dünyanın bu gidişatıyla aksi pek de mümkün görünmüyor.



Yüzümüzde tebessüm yaratan yazılarda görüşmek üzere...

4 yorum:

pelinpembesi dedi ki...

çok üzüldüm bu habere :(

Gulipek dedi ki...

Cok uzucu Figen. Okurken gozlerim doldu.

Gulipek dedi ki...

Cok uzucu Figen. Okurken gozlerim doldu :(

Adsız dedi ki...

Yazınıza kendi çektiğiniz birkaç Reunion fotografı eklemenizi rica edebilir miyim?
African Queen