25.3.09

Ruiru Gül Ciftligi

2008 Aralik ayinda Nairobi Accueil ile birlikte 16 hektar alana kurulmus seralarda 60 degisik cins gülün sadece ihracat amaçli yetistirildigi, Nairobi'nin 3 km disindaki Ruiru Gül Ciftligi'ni gezdik.



Yilda çiftligin gül üretimi yaklasik 13 ile 15 milyon civarinda. Yabani gül agaçlarini birbirine asilayarak yepyeni cinsler yaratiyor Isabelle et Aldric Spindler çifti. Her gül agacinin ömrü yaklasik 5 sene ve bu süre zarfinda her gül agaci yil basina yaklasik 20 adet gül veriyor.
Ayakkabilarimizi özel solüsyonda sterilize ettikten ve ellerimizi dezenfektan solüsyonla yikayip mikroplardan arindiktan sonra seralardan birini ziyarete haziriz. Sicaklik, nem oraninin özel sistemlerle kontrol edildigi seralarda sulama da otomatik gerçeklestiriliyor.
Bir gül agaci ürün verdikten sonra, bir sonraki ürününü yaklasik 45 gün sonra veriyor. Gül saplarinin düz olmasi çok önemli. Amaç hep ayni kaliteyi yakalamak. Sera görevlileri günde 3 defa gül hasati yapiyorlar. Güllerin saplarinin ayni uzunlukta olmasi da ayri önemli nokta. Güller toplandiktan sonra özel arabalarla baska bir binaya götürülüyor ve canliliklarini korumalari için belli bir süre yaklasik 3°C sicakliktaki ara depoda bekletiliyor. Ardindan normal oda isisindaki bölüme alinip görevliler tarafindan cins, renk ve saplarina göre tasnif ediliyor. Ardindan güller paketlenip bu sefer yine isisi 3°C olan ayri bir ara depoya alinip sevk edilecekleri zamani beklemeye basliyorlar. Güllerin en uzun sapli olani 95 cm boyunda. Böyle bir gül için hayli büyük bir vazoya sahip olmaniz gerekiyor.
Güllerimizi seçip, siparisimizi verdikten sonra yakin civarda piknigimizi yapip, ardindan insana nese veren rengarenk güllerimizi alip Nairobi'ye dogru yola koyulduk.
Nairobi'ye yillar önce gelip yerlesen Isabelle ve Aldric Spindler çifti bir vesileyle bu isi kurup bir süre sonra yerlesik düzene geçmisler.
Isabelle ve Aldric'e bize bu geziyi gerçeklestirdikleri için tesekkürler.

_


_

_


_
_

Yeni toplanmis güller 3°C ara depoda beklemede...


Ruiru Gül Ciftligi'nin sahibi Aldric bizelere gül yetistirmenin inceliklerini anlatirken...


Güller sap boylarina ve cinslerine göre tasnif edilirken...


_


_

_

Akliniza gelen her renkte gül üretiyorlar...

5 yorum:

Barbygirl_here dedi ki...

Ne guzel bilgiler veriyorsun, takipteyim ;)

Mavi guller cok guzel ve ilginc...

figoltx dedi ki...

Evet ilk defa gördüm mavi gül. Bana da ilginç geldi.
Burada böylesine enteresan islerle ugrasan yabancilar çogunlukta. Bize de kesfetmesi kaliyor...

Unknown dedi ki...

merhaba..
bu güzel paylaşımları daha çok insan okusun
birmilyonkalem de yayına geçmek için sabırsızlanıyorum.
size şifre gödnerebilmem için

birmilyonkalem@gmail.com adresine bir e-posta yollar mısınız?

selam ve dostlukla.

Adsız dedi ki...

Güller harika görünüyor,burada cicekcide görmüstüm mavi gül.Kimbilir belkide oralardan gelmistir.Bayagi bir isi varmis gül yetistirmenin.sevgiler sana...
asis

Tanya's dedi ki...

Güller muhteşem.