3.9.12

Etiyopya dün 21 yıllık Başbakanı Meles Zenawi'yi son yolculuğuna uğurladı...

Etiyopya'da 21 yıldır ülkenin başında olan Başbakan Meles Zenawi'den yaklaşık 2 aydır haber alınamıyordu.

Net bir resmi açıklamanın yapılmadığı ülkede; medya, başbakanın bir hastalık nedeniyle yurtdışında tedavi gördüğünü bildirirken, hastalığın ne olduğuyla ilgili ayrıntı da verilmiyordu.
Basında Zenawi’nin Belçika'da istirahat ettiği ve iyileşmeye başladığı yönünde yazılar çıkıyor, gerçek ise Etiyopyalılar'dan saklanıyordu.

Etiyopya’nın ev sahipliğinde düzenlenen son Afrika Birliği liderler zirvesine de katılamayan Zenawi’nin sağlık durumu hakkında ülke basınında birçok spekülasyon çıkmıştı.

Brüksel’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Etiyopya Başbakanı Meles Zenawi’nin naaşı özel bir uçakla ülkesine getirildi.

Binlerce Etiyopyalı, 57 yaşında ölen liderlerinin cansız bedenini taşıyan uçağı karşılamak için başkent Addis Ababa’daki havaalanına akın etti. Zenawi’nin bayrağa sarılı tabutu, askeri törenle halkın ziyareti için bir süre tutulacağı Başbakanlık Konutu’na götürüldü. 21 yıldır ülkeyi yöneten Başbakan Meles Zenawi'nin ölüm haberiyle yasa boğulan Etiyopyalılar: “O büyük bir liderdi ve maalesef ardında yarım kalan çok şey bıraktı. Başlattığı demokratikleşme süreci bitmemişti. Onun niteliklerini başkalarıyla karşılaştırmak mümkün değil, gerçekten çok üzgünüz” diye dile getiriyorlar duygularını.
Zenawi’nin yerine geçici olarak Başbakan yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hailemariam Desalegne atandı.

Dün düzenlenen resmi törenle Meles Zenawi Etiyopya'nın son Kralı Haile Selassie'nin mezarının bulunduğu mekana defnedildi.  

Hiç yorum yok: