18.9.11

Hotel Ruanda...

1994 yılı Ruanda'daki soykırımı konu alan Hotel Rwanda/Hotel Ruanda'yı seyrettik dün akşam.



Katliamdan 10 sene sonra 2004 yılında çekilen, Kanadalı, İngiliz, İtalyan ve Güney Afrikalı firmaların ortak yapımı olan filmin yönetmeni Terry George. Filmin başrol oyuncusu Don Cheadle. Ruanda'nın başkenti Kigali'deki bazı çekimler dışında filmin büyük bölümü Güney Afrika'da çekilmiş.




Senaryosu Ruanda Katliamı'ndaki gerçek olaylara dayanan filmin konusu Ruanda'da 1994 yılında Hutu ve Tutsi etnik grupları arasında çıkan ve yaklaşık 1.000 000 Tutsi ve ılımlı Hutuların (Tutsileri evlerinde barındıran Hutular) yaşamını kaybetmesiyle sona eren şiddet olayları ve katliamı konu alıyor.




Ana karakter Kigali'deki Hôtel des Mille Collines'in (Kigali'de bizim de kalacağımız hotel) müdürü olan Hutu kökenli Paul Rusesabagina'dır.



Filmin konusu şöyle:


Hôtel des Mille Collines'in müdürü, Hutu kabilesinden Paul Rusesabagina'ın eşi Tatiana Tutsi. Katliam başladığında öncelikle kendi ailesini kurtarmaya çalışsa da durumun vahametinin farkına varınca kendi ailesinin yanı sıra kurtarabildiği tüm Tutsi ve Hutu mültecileri kurtarmaya çalışır Paul. Komşularıyla birlikte ailesini otele götürmesinden sonra birçok Tutsi ve Hutu mülteciyi de otele kabul eder. Otel neredeyse bir mülteci kampına dönerken, daha önceleri kurduğu ilişkilerini kullanarak oteldeki insanları korumaya çalışır ve sonuç olarak 1268 mültecinin hayatını kurtarır. Film oteldeki mülteciler ile birlikte Rusesabagina'nın ailesinin Tutsi isyancılarının hakim olduğu taraftaki bir mülteci kampına kaçması ve buradan Tanzanya'ya doğru hareket etmeleri ile son bulur.




Mülteciler günümüzde Tanzanya, Uganda, Kenya, Kongo ve Belçika olmak üzere birçok ülkeye dağılmış durumdalar. Paul, eşi, çocukları ve eşinin iki yeğeniyle Belçika'da yaşamakta.
Bu çerçeve hikâyenin yanı sıra, Ruanda Katliamı'na dair birçok bilgi sunulmakta filmde. Ayrıca olaya uluslararası tepkinin çok düşük düzeyde kalması, BM ve Batılı güçlerin katliam karşısındaki tavırları büyük oranda eleştiriliyor. Oteldeki insanlar kendilerini kurtarmak için geldiklerini sandığı Fransız ve diğer Avrupa devletleri askerlerinin Avrupa ülkeleri vatandaşlarını ülkelerine sağ salim götürmek amaçlı geldiklerini öğrenmeleriyle yaşadıkları hayal kırıklığı hayli çarpıcı.

Oyuncular:


Don Cheadle – Paul Rusesabagina
Sophie Okonedo – Tatiana Rusesabagina
Nick Nolte – Albay Oliver
Fana Mokoena – General Augustin Bizimungu
Joaquin Phoenix – Jack
Jean Reno - Bay Tillens






Bu bilgiler ışığında Ruanda'ya gitmeye hazırız...

2 yorum:

mamila dedi ki...

Bu filmi tv de seyrettim,çok etkilenmiştim.İstanbul'dan sevgiler.

figoltx dedi ki...

Evet Mamila ben de çok etkilendim bu filmden. İnsanı şok ediyor...Sevgiler Nairobi'den...