15.10.11

Eski "Kenyatta Günü", oldu yeni "Kahramanlar Günü"

Her yıl 20 Ekim'de Kenya "Kenyatta Day / Kenyatta Günü" adıyla 1963 yılında kazandığı bağımsızlığı kutluyordu. Kenya'ya yerleştiğimiz 2008 senesi ve onu takip eden sene 20 Ekim'de Kenya'yı bağımsızlığına kavuşturan önder ve ilk devlet başkanı Jomo Kenyatta'nın adı verilmiş "Kenyatta Day"i bizde çevremizdeki ulusal parklarda "Big Five"ın peşinde koşturarak kutlamıştık. Geçen seneden itibaren "Kenyatta Day" "Heroes Day / Kahramanlar Günü" olarak değiştirildi.

Nedenini pek merak ettim ve bugün müzik okulundaki eşe dosta bu değişikliğin nedenini sordum. Hocalardan bir tanesi hışımla bağımsızlık hareketleri sırasında Kenyatta'nın yanlız olmadığını, yandaşlarının da bu emel uğrunda çarpıştıklarını söyledi. Haklıydı. Hükümetin bu kararını da hayli makul karşıladım. Böylesi zorlu bir zafer tek başına kazanılamazdı. Bu durumda diğer kahramanlar da unutulmamalıydı.

Internette yaptığım ufak çaplı bir araştırmada dünyadaki birçok ülkede kahramanların unutulmadığını gördüm. Hangileriydi bu ülkeler? Cape Verde Adası, Barbados Adası, İngiltere, Angola, Endonezya, Mozambik, Namibya, Filipinler, Romanya, Zimbave, Zambia, Jamaika ve iki senedir de Kenya'da senenin bir günü "Kahramanlar Günü" adı altında resmi tatil olarak kutlanıyor.

Kendi geçmişimize bir göz atarsak eğer; 19 Mayıs ulusumuzun geleceği için bayrağı devralacak genç nesillere 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı olarak, 23 Nisan ise abilerini, ablalarını örnek alıp aynı yolda ilerleyecek miniklere 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak armağan. 29 Ekim ise tüm Türk halkına Cumhuriyet Bayramı adıyla sunulmuş. Ata'mız ve onunla savaş veren kahramanlar ön plana çıkmadan başarılarını ileri nesillere hediye etmişler.

Jomo Kenyatta iki cümlede Afrika'nın sömürgeleştirimesini net bir şekilde ne güzel gözler önüne sermiş.

"Batılılar geldiklerinde ellerinde incil, bizim elimizde topraklarımız vardı.
Bize gözlerimizi kapayarak dua etmeyi öğrettiler.
Gözümüzü açtığımızda, bizim elimizde incil, onların elinde topraklarımız vardı."

Kenya'nın kurucu Devlet Başkanı Jomo Kenyatta'nın hayatına kısaca bir göz atalım (1894 - 22 August 1978)

Kenya'nın en büyük kabilesi Kikuyulardan olan Kenyatta, 10 yaşında öksüz kalır ve İskoç misyonerlerin himayesinde yetişir. O zaman ki adıyla Kamua Ngengi’nin çocukluğu, bu misyonerlerin yanında geçer. Hıristiyanlaştırılan (bir nevi devşirilen) Kamua Ngengi'ye papazlar Johnstone adını verirler. Biraz büyüyünce Nairobi Su İşleri’nde memur olan Johnstone 1922’de Kikuyu Merkez Birliği’ne (KAC) katılır ve Genel Sekreter olur. Birlik, onu 1929’da Kenyalıların haklarını savunsun diye Londra’ya gönderir. Johnstone orada uzun yıllar kalır. Londra Üniversitesi'ne girer ve ünlü Antropoloji Profesörü Milanovaski’nin en gözde öğrencisi olur. Profesörün desteğiyle Kikuyu kabilesinin tarihini inceleyen bir eser yazar. “Kenya Dağına Bakarken” adlı bu kitap, bir Afrikalı tarafından yazılmış ilk ciddi incelemedir. Rusya’da iki yıl kalıp Moskova Üniversitesi’nde antropoloji okur. 1945’de Manchaster’de toplanan Pan-Afrika Federasyonu Kongresi’ni yönetir. 1944’de kurulmuş olan Kenya Afrika Birliği’ne katılır. Örgütü kısa zamanda geliştirir ve çalışmalara hız verir. Kenyatta’nın Afrikalılar üzerinde büyüleyici gücü vardır, sözlerine yasa gözüyle bakılır. Kenya Afrika Birliği için çizdiği siyah, kırmızı, yeşil renkli bayrak herkesin elinde dolaşmaya başlar. Siyah; Afrika halkını, yeşil; yurdu, kırmızı; kurtuluş için dökülen ve dökülecek kanı temsil eder. İngilizler o sırada başlayan Mau-Mau Ayaklanması'nda Kenyatta’yı sorumlu tutarlar ve 1952’de Kenyatta’yı tutuklarlar. Bu ayaklanma Afrika’da beyazlara karşı açılan ilk ulusçu ayaklanmadır. Kenyatta, Mau-Mau’ların başında ülkesini emperyalistlerin boyunduruğundan kurtarıp bağımsızlığa kavuşturmaya çalışmaktadır. Duruşması Kenya’nın ıssız ve gizli bir bölgesinde yapılır. Sonunda yedi yıl hapis, bir yıl da sürgün cezasına çarptırılır. O cezaevindeyken Kenya'nın ulusal bağımsızlık eylemi zafere ulaşır. 1963’de ülkede sömürge yönetimi son bularak, Kenya Cumhuriyeti kurulur. Cezaevinden 61 yaşında salıverilen özgürlük savaşçısı Jomo Kenyatta, önce Başbakanlığa sonra da Kenya Devlet Başkanlığı’na getirilir.



MUTLU SON...


Kahramanlar Günü Perşembe'ye denk gelir de biz gezginler düşmez miyiz yollara? Perşembe gününe Cuma'yı katık yapıp şöyle 4 günlüğüne Kenya'nın kıyı şehri Malindi'ye doğru uzanma niyetindeyiz. Hele bir de yeterli rüzgar olur kitesurf yapılabilirse deymeyin keyfimize....

Hiç yorum yok: