25.8.08

Mamba Village/Timsah Köyü

Mamba Swahili dilinde timsah anlamina geliyor. Nairobi'nin güney batisinda yer alan Mamba Village, yani Timsah Ciftligi'nin tam ortasinda Afrika Kitasi seklinde yapay bir gölet var. Ne alaka bilmiyorum ama bir kösesinde de deve kusu yetistiriyorlar. Timsahlar tellerle çevrili, ortasinda su birikintileri olan alanlarda yasiyorlar. Öyleyken bile çok korkunçlar. Cok sicak havalarda suya girip serinliyorlarmis. Genelde hepsi suyun kenarinda, agizlari bir karis açik (bu da ayri bir serinleme yöntemiymis), miskin miskin uyukluyorlardi.
Timsahlarla ilgili kisa bilgi vereyim;
Senede sadece bir kere eylül veya ekim aylarinda yumurtluyorlar. Yumurtalarini topragi kazip içine birakiyorlar. Daha sonra görevliler topragi tekrardan itinayla kazip yumurtalari baska ortama tasiyorlarmis. Nedeni ayni yumurtadan isi farkina göre hem disi hem erkek timsah üretilebiliyor. Popülasyonun geregine göre yumurtalari farkli isiya maruz birakarak dogum gerçeklestikten sonra minik timsahlari bu ortama geri getiriyorlarmis. Bu arada yüksek isi sonucu erkek, düsük isi sonucu disi timsah olusuyor. Genellikle 100 yasina kadar yasiyorlar. Disi veya erkek oldugu renklerinden, çenesinden ve karin bölgesinden anlasiliyor. Erkeklerin derisi daha koyu renkli, çeneleri ve karin bölgeleri daha ince disilere göre. Geçimsizlikler asil çiftlesme döneminde basliyormus. Kavga sirasinda disleri dökülse de ardindan yerine yenileri çikiyormus.
Timsahlar ilk olarak 12 yas civarinda çiftlesiyorlar. O yasa kadar disiler ve erkekler ayri mekanlarda tutuluyorlar. Ne aci degil mi? Ilk karsilastiklarin ne yapiyorlar acaba? Yumurtalari çok lezzetliymis, ancak yumurtlama akabinde ilk üç gün içinde yenilmesi gerekiyormus, yoksa üç günden sonra embrio olusmaya basliyormus. Dördüncü gün keyifle uyanmissiniz kendinize timsah yumurtasi omleti yapip keyfine bakacaksiniz. O da ne? Yumurtayi kirdiniz ve içinden sevimli mi sevimli bir timsahcik size göz kirpiyor. Burada yeri gelmisken itiraf ediyorum Güney Afrika'da Shangana Zulu Köyü'nde ikram edilen timsah etini afiyetle yemistim. Ancak o lezzetli etin timsah eti oldugunu yedikten sonra ögrendim. Bilseydim tabi ki yemezdim. Timsah etinin tadi tavuk ile balik karisimi bir sey. Tavsiye etmiyorum, yiyerek timsah avcilarini tesvik etmiyelim düsüncesindeyim.



Gelelim deve kuslarina. Dört disi, bir erkek deve kusuna karsi, zor bir durum gerçekten. Erkek devekusu siyah tüylü (pek bir horozvari dolasiyordu), disiler beyaz, gri karisimi. Ayaklari iki devasa tirnaktan olusuyor. Bir tekmesi bir aslani öldürebilecek güce sahipmis. Beyinleri bir bezelye tanesi büyüklügünde, o beyinle nasil aslani öldürebilecekse, pek mümkün görünmüyor. Yumurtalari yenebiliyor, henüz tatmadim, ama lezzetliymis. Sakin ha tek basiniza bir devekusu yumurtasini yemege kalkismayin, kapasitenize bagli tabi ama yine de bitirmeniz biraz zor gibi.

2 yorum:

Goksu dedi ki...

Timsahlari ne yalan soyleyim sevemedim.Fotografina baktigim anda yuzum burusuyor.Yumurtasini yemeyi dusunemiyorum bile...

Asis dedi ki...

Şimdi de senin objektifinden ve keyifli anlatımından Kenya yı tanıyacağız :)Timsah eti bile bile yiyemem herhalde..ama deve kuşu eti yedim çok lezzetliydi :)sevgilerimle