22.10.08

Hür Doganlar / Born Free

Joy Adamson'in kendi biyografisini kaleme aldigi "Hür Doğanlar/Born Free" kitabini okumayanlar, mutlaka 1966 yapımı filmini seyretmistir. Hadi filmini de seyretmediniz, mutlaka minik, sasi aslancik Elsa'nin hikayelerini konu alan çizgi filmin müptelasi oldugunuzu düsünüyorum bir dönem. En azindan Elsa'nin çizgi filmi basladigindal televizyonun basindan ayrilmazdik ablamla. Gerçi çizgi filmde adi Elsa degil Clarence idi.
Geçen pazar Naivasha Gölü kiyisinda bulunan Elsamere Dogal Hayati Koruma Merkezi/Elsamere Conservation Centre'a yolumuz düstü. Su anda müze olan, Joy Adamson'in hayatinin son yillarini geçirdigi evi gölün kiyisinda, devasa agaçlar altinda, yemyesil, civilcivil kus sesleriyle adeta rehabilitasyon merkezi gibiydi. Ayni arazide insa edilmis bungalowlarda gecelenebiliyor, ya da günübirlik gelenler göl manzarasina karsi, agaçlari günese siper edip açik büfedeki leziz yemeklerin tadina varabiliyorlar.

Elsamere sadece hos vakit geçirtmekle kalmiyor gelen ziyaretçilerine, bunun yaninda çocuklara dogayi korumayi ögretmeyi hedeflemis bir egitim merkezi de. Özel ve devlet okullarindan gelen ögrenci gruplarina dersler, filmler, rehber esliginde dogada yürüyüsler ve pratik yaparak doganin bizler için önemi vurgulanip, korumanin yollari ögretiliyor. 70 kisilik egitim kapasitesine sahip Elsamere cografya, sanat, biyoloji ve tarim konularini içeren genis bir kitapliga da sahip. Detay bilgiye ekli e-mail edreslerinden ulasabilirsiniz.
http://www.elsamere.com/ http://www.elsatrust.org/
Gelelim filmin konusuna;
1956 yilinda annesi Kenya dogal parklarindan birinin av görevlisi George Adamson tarafindan öldürülünce minik Elsa ve kardesleri öksüz kaliyorlar. Minik aslanciklarin tek baslarina kalmasina gönlü razi olmayan George, aslanciklari esi Joy'a getiriyor. Aslanciklar büyüdügünde Elsa disinda kardeslerini dogaya birakiyorlar, ancak Joy ile Elsa arasindaki özel bag dolayisiyla Elsa'yi dogaya birakmaya el vermiyor Joy'un yüregi. Ancak bir süre sonra Elsa'nin ömür boyu onlarla kalamayacagina, onun da dogaya, asil yuvasina dönmesi gerektigine karar veriyorlar ve Elsa'yi vahsi dogada nasil hayatta kalabilecegini ögretiyorlar. Elsa, zamanla tek başına avlanmayı öğreniyor, sahipleriyle her karsilasmalarinda onlari taniyor, onlara asla hiçbir zarar vermiyor ve en nihayetinde kendisine bir eş de buluyor, hatta bebisleri de oluyor.
Hayatının büyük kısmını Afrika’da büyük kedileri incelemekle geçiren, Joy Adamson, özellikle Elsa ismini verdikleri ve bebekken alıp büyüttükleri aslanla ilgili anı kitabı, kisa sürede ‘Best Seller’ oluyor. Tüm dünyada büyük ilgi gören bu gerçek hikayeyi yapimcilar film yapmakta gecikmiyorlar. Filmin ‘Born Free’ adlı şarkısı dillere dolanıyor. Ve film, büyük gişe hasılatının yanında, aşağıdaki ödülleri de kazanıyor.

Filmin kazandığı ödüller:
En iyi film müziği Oscar ödülü: Born Free, besteci: John Barry , söz yazarı: Matt Monro
En iyi film şarkısı Oscar ödülüEn iyi film Altın Küre ödülü
En iyi kadın oyuncu Altın Küre ödülü Virgina McKenna (Joy Adamson rolüyle)
En orijinal şarkı Altın Küre ödülü: Born Free ile John Barry
En iyi film müziği Grammy Ödülü: Born Free ile John Barry
Filmdeki en büyük rollerden biri de Elsa rolündeki Mara isimli dişi aslanin
Filmin yönetmenleri: James H. Hill ve Tom McGowan
Filmde ve kitapta Joy ve George Adamson'a ne olduguna dair hiçbir bilgi yok. Ama ben hepsini ögrendim. Siz de merak ediyorsaniz Adamson ailesinin basina gelenleri bir sonraki yazimi takip edin, ltf.

2 yorum:

Asis dedi ki...

Gerçekten de rehabilitasyon yeri gibi görüntü beni mest etti..yazının devamını bekliyorum :)
sevgilerimle

figoltx dedi ki...

Yazimin devami azzz sonraaa...