18.2.09

Axum devam...

Axum'un nüfusu yaklasik 70.000. Axum halki Tigrian, konustuklari dil de Tigrian Dili olarak aniliyor. Etopya'da günümüzde 83 ayri dil konusuluyor. Bunlardan Hambarik Dili Etopya'nin resmi dili.














Bu kisa bilgiden sonra gezimize devam edelim.


Sadece kilise, obeliks, vs gezerek Axum'daki yasama nüfuz etmemiz mümkün degildi. Biz de rehberimize bizi Axum'un bir köyüne götürmesini, hatta mümkünse köydeki evlerden birini ziyaret etmek istedigimizi söyledik.


Köyde tastan yuvarlak biçimde insa edilmis tipik Tigran evlerinden birinin sahibi bizi evine kabul etti.




Ev iki minik, tek katli yuvarlak tas binadan olusuyordu, biri yasam mekani, digeri mutfak ve kiler olarak kullaniliyor.


Tigranli hanimlarin evli mi bekar mi oldugu saç tarayislarindan anlasilirmis. Ev sahibi hanim saçlarini çizgi çizgi örerek ensesinde toplanmisti. Bu saç sekli evli oldugunun simgesiymis. Bekar kizlar ise kulaklarinin üstündeki saçlarini kazirlarmis ta ki evlenene kadar.




Mutfak ve kiler olarak kullanilan bina...








Diger bina, yani yasam alani...


Axum halkinin giyim sekli müslümanlarinkinden pek de uzak degil. Ince beyaz bir kumasla saçlarini ve omuzlarindan asagisini örtüyorlar. Halk çok fakir. Halkin büyük kismi tarim ve hayvancilikla ugrasiyor. Diger büyük bir kismi ise dileniyor. Fakir halkin diger bir kismi da karinlarini doyurabilmek için toprak altindan çikarttiklari tarihi parçalari satarak geçiniyor. Gerçekten bu parçalarin tarihi degere sahip olup olmadigi konusunda basta tereddüt ettik, hatta havaalaninda çikista tarihi eser kaçakçiligindan problem yasariz diye pek ilgilenmedik bile ama ardindan minik bir seramik heykel, bir sikke (eski para), bir adet sistern (kiliselerde ilk kullanilan müzik aleti), üzerinde Hz. Musa'ya gelen yahudiligin 10 emrinin figürlerle bezendigi tahta bir kitabe (bir rivayete ve antikacinin verdigi belgeye göre 200 yillikmis), eski zamanda imza yerine geçen damgalardan bir adet, vs edindik. Tabi hepsinin belgesini almayi da ihmal etmedik. Belgeniz olunca hiç problem yok, istediginizi çikartabilirsiniz Etopya'dan. Havaalanindaki antikacilar bile tarihi eser oldugunu iddia ettikleri parçalari belgeleriyle satisa sunmuslar.
Tipik Tigran köy evine misafir olduktan sonra yolumuzun üstünde ekin biçen köylülerle sohbet etmek için durduk. Bizim saç ekmegine benzeyen, injera adli pidelerinin üzeri bol baharatla pisirilmis kuru fasülyeden olusan o günlük aslarini bizimle paylasmak üzere minik yer sofralarini kurdular. Kendi yetistirdikleri arpadan ürettikleri biralarini da teneke kutu içinde bize ikram ettiler. Reddetmenin ayip olacagi düsüncesiyle sadece dudagimi deydirerek tadina bakabildim biranin. Bira konusunda yorum yok ama Etopya'ya özgü injerayi denemenizi öneririm.









Hemen kollari sivayip, ise koyuldum...





Rehberimizle injeranin tadina bakarken...




Adis Ababa'ya ilk gidisimizde tipik Etopya restoraninda injera ziyafeti... Önce eller ibrikten akan suyla yikaniyor. Ardindan temiz ellerle injeraya daliniyor. Injeranin içindekiler hayli baharatli et ve sebze yemekleri...







Axumlular...











Ve Axum'daki yegane günümüzün sonuna geldik.

Yarin sabah erkenden Lalibela'ya hareket edecegiz.


Lalibela'da görüsmek üzere...

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Ilginc kadinlarin evli ya da bekar olmalarini saclarindan anlamak,hintlilerinde de var buna benzer isaretler.Belge almakla iyi yapmissin :)bellimi olur.Biranin tadini merak ettim ;)iyi yolculuklar.
asis

Tanya's dedi ki...

İyi yolculuklar,

Fotoğraflara bayıldım yine..

Adsız dedi ki...

Kardeşim hem yemeğe hem de biraya afiyet olsun. Fakat anlamadığım yemek sinisi üzerinde rulo yapılmış beyazlı vizonlu bir şeyler var. Peçete midir yoksa onlar da yenecek bir şey midir? Çok merak ettim de. :-)
AQ

figoltx dedi ki...

Biranin bence tadini hiç merak etme Asis :-).

figoltx dedi ki...

Tskler Tanya,
Dogrultumuzu kuzey Adis'den, güney Daüsselam üzeri Zanzibar'a çevirdik. Yupppiiii...

figoltx dedi ki...

Ab, o sininin içinde bej, vizon rulolar da siniye yayilmis injeralarla ayni. Herkesin bir rulosu var çatal biçak yerine. Injeradan bir parça koparip avuçluyorsun sininin ortasindaki yemekleri. Herkes ayni sekilde yiyince insan yadirgamiyor. Pek de eglenceli oluyor...

Adsız dedi ki...

Bir de yerken fotosunu çekseydiniz de bilgi ve görgümüz tamamlansa idi şu injera konusunda. Bir başka soru da injera hamur mu? Neden iki renk? İçeriği ne? Teşekürler.