28.8.09

Etiopyalilar...


Etiopyalilar




Her iki, üç ayda bir Etiopya'ya yolumuz düsüyor. Diger Afrika ülkelerinden o kadar farkli ki Etiopya, orada kendimi hiç Afrika'daymisim gibi hissetmiyorum. Yüzyillar önce irklarinin Araplarla karsismasi dolayisiyla tenleri bir Afrikaliya göre daha açik renk. Cok kaliteli, piril piril parlayan, iri bukleli güzel saçlari var. Afrika'nin diger ülkelerinde erkekler saçlarini sifir numaraya vurduruyorlar. Kadinlar ise çocukluktan baslayarak saçlariyla ugrasmaktan kafalarinda saç kalmiyor ve peruk, ya da saç dibine takilan ilave saçlarla güzellesmeye çalisiyorlar. Etiopyalilar yine diger Afrika irkinin aksine ince yapili, pek narinler. Etiopyalilari diger Afrikalilardan ayiran baska bir özellik ise akilli akilli bakan, iri iri, uzun uzun kirpikli gözleri.

Seyahatlerimiz sirasinda Etiopya irki ile ilgili yapmis oldugum gözlemlerimi tuvalime aktardim.

Not: 30 x 60 cm keten tuval üzerine akrilik boya ile resmedilmistir.

5 yorum:

Nalan Göksu dedi ki...

Muhtesem olmus tablo!Ellerine saglik:)

Adsız dedi ki...

Sayın Figoltx,

hÇok haklısınız Etiopyalılar hakkında Fakat yazınızda bahsetmeyi atlamış olduğunuz bir husus Etiopyadan Türkleştirdiklerimiz, yani örnek vermek gerekirse Elvan Abeylegese. :-)
Sevgiler,

Ablanız

hbasak dedi ki...

Tablo hakikaten çok güzel. "İki-üç ayda bir Etiyopya'ya yolu düşmek" kulağa bile garip geliyor! Sanki Kaf Dağı'nın ardıymış gibi geliyor bana.

figoltx dedi ki...

Tesekkürler Kivircik saçli kiz.

Sevgili Ab, Kizmetse Etiopya ile ilgili son gezimiei yazmacagim, orada da Elvan Abeylegese'den de acucuk bahsedecektim.

Basak'cim, tesekkürler.
Angola'da yasarken Etiopya bana da senin dedigin gibi Kaf Dagi'nin ardi gibi geliyordu. Zaman içinde Etiopyali arkadaslarimiz oldu. Hatta bir tanesi son kral Haile Selassie'nin soyundan, soyadini tasiyor. Ardindan ilgimi çekti bu ülke asla sömürgeci Avrupa devletlerinin karsisinda boynunu egmemis olmasiyla. Italya 5 yil denemis sömürgelestirmeyi ama basaramamis. Falan, filan, fesmekan. Bunlari en iyisi yeni yazi dizimde yazmaya devam edeyim hazir parmaklarim tuslara isinmisken...

Asis dedi ki...

Figencim harika olmuş tablon eline sağlık..yaz geldi resme ara verdim :)yavaş yavaş yine başlamalı..sevgiler