29.9.09

Musée Grévin

Madem ki Fransa ile ilgili yazmaya basladim, elim deymisken bari devam edeyim.

Bundan önceki Paris seyahatlerimden birinde yolum Musée Grévin'a düsmüstü. Musée Grévin Londra'daki Madame Tussauds Müzesi'nin Paris subesi adeta.


19.yy sonunda, günlük gazete Le Gaulois'in kurucusu, gazeteci Arthur Meyer, güncel basinda yer alan kisilerin fotograflarina gazetesinin ilk sayfasinda yer vermek istemis. Ancak o dönemde basinda fotograf kullanilmasina izin verilmiyormus. O da gazete okurlarinin ünlü kisileri üç boyutlu olarak görecekleri bir mekan yaratarak Musée Grévin'i hayata geçirmis. Sanirim diger ülkelerdeki bu tip müzelere de öncülük etmis Arthur Meyer Paris'de açtigi müzesiyle.

Arthur Meyer bu orijinal projesini hayat geçirmek için karikatürist, heykeltras ve tiyatro kostüm dizayniri Alfred Grévin ile baglantiya geçmis. 5 Haziran 1882'de (hem de benim dogum günümde) kapilarini halka açan Musée Grévin aniden parlayarak, yüksek bir basari elde etmis.

Musée Grévin kurulusunun üzerinden yillar, yy.lar geçse de popularitesinden hiçbir sey kaybetmeden ziyaretçilerini dünyanin dört bir yanindan ünlülerin 3boyutlu balmumu heykelleriyle tanistirmaya devam ediyor.

Siz de "Bu ünlülerle nerede, nasil tanisacagim? Hatta bir çogu da mevta olmus." diyorsaniz eger, eh o zaman Musée Grévin'a gidebilir ve onlarla birer de hatira fotografi çektirebilirsiniz. Paris'deki diger müzelere göre biraz fiyatliydi giris ücreti. Yanlis hatirlamiyorsam 17 Euro'cuk kadardi. Gidip gitmemeye siz karar verin artik.

Ben kimlerle mi tanistim? Durun bakalim, hele bir fotograf albümümü karistirayim. Bakalim kimler çikacak karsimiza?

Napolyon Bonaparte

Elton John

Arnold Schwarzenegger

Bir dönem liderlerimiz...

Ernest Hemingway -Serge Gainsbourg

Salvador Dali

Pablo Picasso

Auguste Rodin

Jean Reno

Luciano Pavarotti

Victor Hugo'nun eseri Notre Dame'ın Kamburu'ndan bir sahne - Esmeralda

Naomi Chambell

Lisa Minelli

Brigitte Bardot-dün 75'inci yasini kutladi bu arada...

Marlyn Monroe

Albert Enstein

Michael Jackson
Ray Charles


Fransiz Ihtilali

2 yorum:

Asis dedi ki...

Ben de çok istiyorum tanışmak ;)dur bakalım neden olmasın...Sanırım ancak aralık sonuna doğru gidebileceğim olursa..Fransayla ilgili arşivini bir gezmem lazım :)sevgilerimle

figoltx dedi ki...

Asis'cim tam da Noel'e denk geliyor iste, harika bir zamanlama. Isil isil olur Paris sokaklari. Dur daha bekle ekleyeceklerim var FR ile ilgili. Içinden seçer seçer gezersin artik...