3.10.10

Gül Derman - Cin Seddi



1993 Ekim ayi, tam tamina 17 sene önceydi, Gül Derman su yukaridaki elek baski teknigiyle yapmis oldugu "Cin Seddi" baskilarindan birini bana ev hediyesi olarak ogluyla gönderdiginde. Gül Derman bana bir baskisini hediye olarak göndermisti. Nasil mutlu olmustum o hediyeyi aldigimda anlatamam size. Hemen çerçeveletmis, salonumda nereye asacagimi bilememistim.

Su anda Fransa, Dinard'daki evimizin salonunu süsleyen bu baskiyi her gördügümde 1994 senesinde Marmaris'e giderken elim bir trafik kazasinda esi Dr. Ugur Derman ile yasamini yitiren Gül Derman gelir hep aklima. Sanatiyla Türkiye'yi yurtdisinda disinda temsil etmis, sanatiyla birçok basarilarin altina imzasini atmis Gül Derman'in esi de Acibadem Hastanesi'nin kurucu dokrotlarindandi. Ikisinin de sanat adina, saglik adina yapacak daha çok seyleri vardi.



Geçen gün Lebriz Sanat sitesinde dolasirken Gül Derman'in bana hediye etmis oldugu su yukaridaki baskinin aynisini satista görünce aramizdan zamansiz ayrilan bu çifti anmadan geçemedim...

8 yorum:

Asis dedi ki...

Önce yeni bir baskıyla karşılacağım sanmıştım..Her ölüm acı ama böyle daha insanlık tarihine güzel şeyler bırakacak böyle muhterem insanların ölümü daha üzer beni..Ruhları şad olsun.Sevgiler,iyi pazarlar...

figoltx dedi ki...

3 yeni çizim yaptim baski için. Bu sabah ta birine basladim. Daha ancak tek renk baski yapabildim. Yarina kismet ikinci baski. Sen simdi isin içine girince beni anliyorsundur. Öyle ha deyince baski bitmiyor. Asma, asama. Son baskim tam 12 gün aldi.
Iyi pazarlar sana da...

Asis dedi ki...

Figen'cim hem de nasıl anlıyorum ama benim ruhum aceleci biran önce sonuca ulaşmak istiyorum hep :) ama tabii olmuyor.Yeni malzemeleri alayım yeni baskılara başlayacağım.Ama müthiş keyifli oluyor çalışmak,sevgiler...

figoltx dedi ki...

Asis'cim ben de hemen bitsin istiyorum bir baskiya baslayinca ama benim boyalarim su bazli olmadigi için çabuk bitirmeme izin vermiyorlar. Her katin kurumasini bekliyorum. 9 renkli bir baskida düsün hele katlar üst üste gelmeye baslayinca kuruma süreleri de uzuyor. Ama, çoooooook zevkli. Sana kolay gelsin....

Adsız dedi ki...

Selam, Gül hanım'ın Çin Seddi baskısı benimde evimin salonunda asılı, çok ilginç ben tek baskı sanıyordum.

figoltx dedi ki...

Elek baskı tek yapılmaz, sanırım minimum 150 kpyası olmalıdır o baskının. Eğer sizdeki kopyanın sol yada sağ alt köşesine bakarsanız kaç kopya yapılmış olduğunu görürsünüz.

Adsız dedi ki...

bendeki Çin Seddi baskısının sol altında "12/40" yazılı. ortasında adıma teşekkür var ki, televizyon çekimi için Cihangir'deki ev-atölyesine gitmiştik, orda hediye etmişti kendileri. Baskının sağ altında ise "Gül Derman 90" yazısı duruyor. Çok kibar bir hanımefendiydi. Allah rahmet eylesin. Gerek Gül hanım, gerekse samimiyetini unutamadığım Burhan Uygur'u hep saygıyla anacağım.

figoltx dedi ki...

Böyle sanatçılar kolay yetişmiyor. Büyük kayıp... Ben de unutamıyorum ve baskısına her baktığımda hatırlıyorum Gül Deman'ı.
Bu durumda 40 kopya yapılmış. Benimki kaçıncı kopya Mart'tan önce öğrenmem mümkün değil. Gül Derman 90 da 1990 yılında yaptığının göstergesi.