Zanzibar'daki diger dogayi koruma projesi yine köylülere is imkani saglamayi ve ayni zamanda onlari dogayla ilgili bilinçlendirmeyi hedeflemis. Bu sefer proje kapsamindaki hayvan yilanlar. Bana pek sicak gelmese de yolumuzun üstünde olan bu projeye destek vermeden geçemedik. Lokal rehberimiz tek tek Zanzibar'da yasamakta olan yilanlari gösterip, hatta eline alip minciklayarak anlatti. Hep büyük yilanlarin zehirli olacagini düsünürdüm, ancak solucan boyutunda, dogada yesil rengiyle kolayca kamufle olabilicek türde yilanlarin çok zehirli oldugunu ögrendigimde bundan sonraki doga yürüyüslerimde kapali ayakkabi ve pantalon giymenin hayirli olacagina karar verdim.
Bir önceki yazimda yerli yapim yelkenlilerden yani dhowlardan bahsedecegime söz vermistim. , Zanzibarin yy.lardir ana karayla ulasimini saglayan dhowlar yerli halk tarafindan sekillendirilen agaç dallari hindistancevizi agacinin lifleri marifetiyle birbirine baglanarak yapilmis yy.larca. Günümüze gelene kadar asla çivi kullanilmamis dhow yapiminda. Dhowlarin günümüzde yapilis yöntemine bizzat yerinde sahit olmak üzere rotamizi Zanzibar'in kuzeyindeki dhow tersanesine çeviriyoruz. Hummali bir çalisma var tersanede. Halen ilkel aletlerin kullanildigina sahit oluyoruz tekne yapiminda. Bir teknenin yapimi yaklasik 3 ay sürüyormus. Satis bedeli yaklasik 3000 Euro. O kadar emege hayli uygun fiyat. Fotograflarini çekiyoruz tekne emektarlarinin ve adreslerini alip fotograflari gönderecegimize dair söz veriyoruz. Sahilde çocuklar parçalanmis bir dhow'un kadirgasi içinde oynuyorlar. Onlara paketin içinde kalmis son sekerleri veriyorum. Sevinçlerinden palendalar atip bize minik bir gösteri yapiyorlar.
Ertesi sabah dönüs yolundayiz. Bu sefer tercihimiz Zanzibar'dan Darüsselam Havaalani'na uçmak. Havaalani oldukça küçük. Havalandirma yok, varsa da yetersiz. Uçak gecikiyor, biz biraz paniklemeye basliyoruz, zira Dar'a indikten yaklasik 1,5 saat sonra Darüsselam'dan Nairobi'ye uçusumuz var. Neyse uçagin gelmesiyle tekrar havalanmasi neredeyse bir oluyor. Uçus yaklasik 20 dk kadar sürüyor.
Yüzümüzde güzel geçmis bir tatilin tebessümüyle uçagin penceresinden Zanzibar'a kusbakisi son bir kere göz atarken, "4 günde bitiremedik Zanzibar'i, tekrar gelmeliyiz." diyoruz...
10 yorum:
Muhtesem bi gezi olmus.James'i kocaman kucakliyorum, yaptigi is tamamen delilik ama muhtesem bi is!
Kardeşim,
En kısa zamanda beraber gezelim buraları diyorum. Resimlere de anlatımına da bayıldım.
AQ
Nalan, evet harka bir gezi oldu. James ve onun gibileri ben de kucakliyor hatta ayakta alkisliyorum.
Ablam, sen karar ver buralara gelmeye ben seni nerelere nerelere götürürüm :-).
Begendigine sevindim makalelerimi ve ilintili fotolari, yuppiiii...
It was a wonderfull holiday, little short but so interesting.
There will be a second part 'Inch Allah"...
I hope that the next trip in Ethiopia will be also very rich... Wait and see Figen's comments and always nice pictures...
Yves
Mon Cheri, tu as raison, c'etait des vacances magnifiques. On verra... Je suis sûre que nos prochaines vacances en Etopie vont bien se passer. Comme tu as dit "Inch Allah" :-).
Bisous, figuyun.
Nefis bir gezi olmuş..kalkıp gelesim var ablanın kuyruğuna takılıp.
Ich bin ein Fanatiker aus Hamburg! Ja, ja, jawohl, aus Deutschland! Ich finde es sehr interessant was Sie über Afrika schreiben und würde gerne dahin kommen falls Sie mich einladen. Inschallah yani sagen wir hier. :-)
Viel Erfolg und Lust für ihre Reise nach Etiopien.
German branch of AQ
Ben Zanzibar'ı Hülya koç'un gezi kitabında okumuştum ilk, o zamandan beri gitmek istiyorum. Ama bu yazıları okuduktan sonra daha çok istiyorum!!!
Bekleriz Tanya takil gel AQ'nin pesine.
Basak kesinlikle görmelisin Zanzibar'i. Bu sabah Etopya'nin kuzeyinden, Lalibela'dan döndük. Inanilmaz yerler, inanilmaz yasamlar.
AQ'im, bilirim Afrika sevgini. Hele bir de Afrika'ya bir adimini atabilsen. Almanca yazamam ama, yakinda gezdigim yerleri Ingilizce anlatacagim bir blog açmayi planliyorum.
Yorum Gönder