11.2.09

Tam tamina 300 adet dolma...

Tek tek saydim dünden beri tam tamina 300 adet dolma sarmisim. Karar verdim dolma sarmak tam bir deli isi. Simdi anladim lokmalarin neden sayildigini. Ben bu kadar ugrastiktan sonra dolmalarimi mideye indirenlere nasil kizginlikla bakacagimi hayal edebilirsiniz.
Dolma hikayesi söyle;
Nairobi'de annemin yemeklerinden en çok zeytinyagli sarma dolmayi özlüyorum. Eh burada da asma yapragi bulmak pek mümkün degil. Istanbul'dan ayrilmadan önce 1 kg kadarcik asma yapragi satin almistim. Ancak yapraklari annemlerin buzdolabinda unutup FR'a geçtim. Ancak yapraklar beni annem vasitasiyla ta Les Arcs'a kadar takip ettiler ve tatil boyunca buzdolabinin en nadide kösesini isgal ettiler. Yapraklar hazir yolculuga çikmislarken Les Arcs'dan FR'in kuzeyine Dinard'a ve ardindan Nairobi'ye kadar ulastilar. O kadar uzun yol tepmis yapraklari daha fazla bekletemezdim. 1 kg'nun tamamini da zeytinyagli yapmaya karar verdim ve dün ise koyuldum. Dolma içini hazirladim, sicak suya yatirilmis yapraklari tek tek özenerek sarmaya basladim. Bir, iki, üç,......, elli,...., yüz,.... yüzelli,..., ikiyüz,... (bu arada Beatrice - temizlik yardimcimiz- yanima gelip yaptigim deli isine bir göz atiyor, kafa sallayip gidiyordu) ve niyahet ikiyüzelli. Ben atlaya ziplaya yazdim, ama sarmasi o kadar hizli ve keyifli geçmiyor ne yazik ki. Dolma içi bitti ama yapraklar bitmedi. Yapraklari çöpe yollamaya da gönlüm razi olmadi. Ertesi gün etli sarmak üzere dolaba kaldirdim kendilerini.
Evet, bugün yine aliveris merkezinin yolunu tuttum etli dolmama kiyma almak üzere. Minik parlicanlarim da vardi, onlarin da içlerini bosalttim, ardindan hemen dolma harciyla doldurulmak üzere. Sira kalan yapraklardaydi. Tam 37 adet etli yaprak dolma da sarildi ve tencereye yerlestirildi, ancak halen iç kaldi. Lahanalari yaprak yaprak ayiklayip, sicak suda hasladiktan sonra onlari da (13 adet) doldurdum. Halen iç kaldi ama bende hal kalmadi.
Aman ben ne kadar hamarat misim da haberim yokmus :-)...
Neyse simdi pisiyorlar. Sonucu bekleyelim görelim.
Not: Zeytinyagli dolmalarin hepsi derin dondurucuyu tikis, tepis doldurmus durumdalar. Yakinlarda vermeyi düsündügümüz ziyafette pisirilip, masada endam etmek üzere siralarini bekliyorlar.
Dolmaya bekleriz efendim :-).

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Dolmalar pişerken çözülmesinler, ibrişim ile bağlasaydın. :-)

Not: Ay çok güldüm vallahi bu yazdığıma.

İmza:African Queen tabii ki!

figoltx dedi ki...

yazimin bir kösesinde ailemizin baba kanadindan kulaktan kulaga aktarilan anekdotu yazivermek aklima da gelmedi degil ama sonra vazgeçmistim. Madem yeri geldi, kisaca degineyim bari.
Efendim, kuzinlerimden biri fi-tarihinde üniversite için Istanbul'a yerlesmis ve bir arkadasiyla ayni evi paylasiyormus. Canlari sarma dolma çekmis, ancak dolmalari bir türlü sarmayi becerememisler. Ne yapsinlar? Pratik bir çözüm tek tek dolmalari iple baglamislar.
Hikaye bundan ibaret.
Benim dolmalari baglamaya hacet kalmadi African Queen'cim...

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık afiyet,Şifa olsun hakettiniz ne de olsa :)) sevgiler...

Adsız dedi ki...

Kalan lahana parçalarını da kapuska yapsa idiniz Sevgili Figoltx, hani şöyle acılı tarafından. :-)

AQ

Asis dedi ki...

Hoşgeldinnn,dün yorum yazdım ama iki seferde başarısız oldu :( neyse...300 dolma üşenmeyip saydığın için önce tabrikler ;)diğerleride cabası..Afiyetle yersiniz inşallah ben de çok severim :) buzlukta yaprağım var bak sarsam yaaa...Sevgiler kenya ya

figoltx dedi ki...

Zehra ve Asis çok tesekkürler.
Asis'cim yardima gelebilirim yapraklari sarmaya. Ne de olsa hayli tecrübe kazandim.

figoltx dedi ki...

AQ'cum ah lahanalar bizimkiler gibi büyük degil ki, geriye kapuskaluk birsey kalmadi maalesef :).

Adsız dedi ki...

Ellerinize sağlık,gayretinize hayran kaldım doğrusu,Kenya'ya sevgiler selamlar...