17.3.09

Kitengela Glass Studios

Her haftasonu Nairobi civarinda ilginç bir yeri kesfediyoruz. Birkaç hafta önce yolumuz Nairobi Ulusal Park'in güney dogusuna, Kitengela Glass Studios - Kitengela Cam Stüdyolari'na düstü. Nairobi Accueil hanimlari Kitengela'ya Subat ayinda bir gezi düzenlemislerdi, ama ben bu dönemde Türkiye'de oldugum için maalesef katilamamistim. Iyi ki de katilamamisim, biz de bu keyifli geziyi esimle birlikte yaptik. Sabahtan piknik nevalemizi hazirladik ve Kitengela'ya dogru yola koyulduk.

Kitengela devasa heykelleri, gazoz kapaklarindan yapilmis Afrika Kitasi, demirden yapilmis hayvan figürleri, yollara serpistirilmis mozaikleri, ilginç mimari stiliyle yarattigi sihirli atmosferiyle karsiladi bizi.
Masailer irk olarak çok uzun boylu ve çok ince yapili olduklarindan sanirim bu Masai heykeli yaklasik 4.5 metre boyunda yapilmis...

_

_

_
Gazoz ve bira kapaklarindan Afrika...
Kocaman agizli metal mangal...
Kukuleta seklinde WC...
Mozaikli tuvalet...

_

_

_

Kitengela Glass'in bende biraktigi lezzet "Güzel bir günde Alis'in ormana yürüyüş yapmaya gidip, bir süre yürüdükten sonra yorulup, dinlenmek için bir ağacın gölgesine oturdugunda yanından hızla geçen tavşanin elindeki saati farkedip, daha önce elinde saat tasiyan bir tavsan görmedigi için sasirmasi gibi birsey." Nairobi'nin kalabalik sehir yasamindan, tozundan, trafiginden, gürültüsünden, düzensizliginden ve ikileminden sadece 1 saat uzaklikta Kitengela sanatçilarinin hünerlerini huzurlu bir ortamda sergiledikleri Nairobi'nin avcunun içinde parildayan bir inci adeta Kitengela.

Alis Harikalar Diyari'nin bu sihirli ortaminda Kitengelayi kesfe koyulduk. Mozaik patikayi takip ederek cam sanatçilarinin kan ter içinde çalistiklari cam atelyesine ulastik. Kenya'nin dört bucagindan toplanmis kullanilmis cam siseleri cam sanatçilarinin hünerli ellerinde yepyeni bir sanat eserine, cam boncuga, sik bir sampanya kadehine, harika bir vazoya veya daha nicelerine dönüstürüyorlardi.

Alman orijinli, sanatçi bir ebeveynin kizi Nani'nin Kitengela hikayesi söyle basliyor. Babasi ahsap heykel sanatçisi, Nani ise cam sanatini seçmis kendine meslek olarak. Athi-Kapiti Masai bölgesinde, yani bugünkü Kitengela'nin konuslandigi bölgede 1970 yilinda Nani ve ailesi piknik yapmaya gelirler. Doganin güzelliginden etkilenip bu araziye yerlesirler ve 1979 senesinde Nani cam stüdyosunu kurar. Nani yerlestikleri arazideki tek incir agacinin tam dibine kurmustur ancak ilk atelyesini. Ocagina incir agaci dikmek atasözümüzü dogrularcasina bir süre sonra incirin kökleri atelyenin temelini tahrip eder ve atelye yikilir. Nani ikinci atelyesini metal konstrüksiyonlarla daha saglam olarak insa eder. Vitray, cam üfleme, füzyon, mozaik, dövme demir, demirden heykel, çanak, çömlek, tahta isçiligi ve cam boncuk atelyelerinden olusan diger atelyeleri de zaman içinde bu ilkini izler. Her atelyenin kendi showroom'u var, arzu ederseniz alis veris yapilabiliyor.

Ah o atelyelerde fiilen çalismak için nasil içim gitti ama hergün o yol çekilmez diye hiç ses çikartmadim.

Hanimlar incik, boncuk yaparken...
_

Cam incik boncuklar satisa hazir...
Kenya'daki belediyelerin umurunda bile olmadigi kullanilmis cam siserlerin toplanarak Kitengela'ya getirilmesini, geri dönüstürülmesini saglayan ve ayrica yaklasik 50 yerliye is ve barinma imkani saglayan Nani'ye doga ve Kenya adina sonsuz tesekkürler.

Toplanan cam siseler islenmeden önce...

_
_

_

Mozaik showroom...

_

_

_

_
_
Kitengela Glass Stüdyolari'ni Nairobi'ye gelinip de mutlaka görülmesi gerekenler listenizin basina eklemalisiniz.

8 yorum:

Zehra Fındıklı dedi ki...

Mükemmel kareler ellerinize sağlık..

figoltx dedi ki...

Zehra, inanilmaz bir yer Kitengela. Bana fotograf çekmek için hayli malzeme vardi, ben de habire bastim deklansöre :-)...

Adsız dedi ki...

burası tam bana göre bir yermiş. Acayip heykellerle ilginç wc kapıları/işaretleri özellikle sevdiğim, fotoğraflamak için peşine düştüğüm şeyler...Cam objelere zaten bayılıyorum...Piyanoyu hayırlamaya geldim...Hergün çalabiliyorsanız ne güzel...Ben haftada bir oturuyorum başına desem yeridir...Beethoven'ın parçası çok basit ama güzel, ağır ağır çalınınca hüzünlü, hızlı çalınınca neşeli olabilen bir parça, çalınca seveceksiniz

Barbygirl_here dedi ki...

Ah oralari gormeyi cok isterim...
O takilara tek tek bakip incelemek, bol bol fotograf cekmek isterimmm :)

Burada paylasman ne guzel...
Sevgiler...

Nalan Göksu dedi ki...

Bayildim!Cok guzeller!

figoltx dedi ki...

Basak,buraya Avrupa'dan gelip yerlesmis yok cam atelyesi, yok çay üretimi, ya da gül çiftligi gibi islerle ugrasan bir dolu ilginç insan var.Özellikle bu cam atelyesine ben de hayran kaldim. Bir dolu fotograf çektim.
Piyanoya gelince, tesekkür ederim. Açigi kapatmak adina herhamde her gün çalmaya çalisiyorum.
Sevgiler...

figoltx dedi ki...

Ferahfeza THY Ist-Nairobi uçusuna basladi gecen ay. Sadece 20.000 mile bilet alinabiliyor. Su anda tanitim döneminde oldugu için olsa gerek az mile alinabiliyor bilet, daha sonra arttirirlar. Yani eskisi gibi uzak ve zor degil Kenya'ya gelmek...

Asis dedi ki...

Figencim bayildim ben bu yere,heykeller camlar,incik boncuk harika..insallah birgün yolum düser kimbilir.sevgiler sana
Not:eger özel bir nedeni yoksa su kelime dogrulamayi kaldirabilirmisin.