15.4.09

Yesil Kusak

Kenya’da gerçekleştirilen "Yeşil Kuşak" projesinin yaratıcısı eko-feminist Wangari Maathai, kadınları örgütleyerek 80 bin kişilik bir iş alanı yarattı.

Maathai, Kenya’da yerel türdeki ağaçların oluşturduğu ormanların bugün yüzde 2’lik bir alanı kapladığını, oysa 100 yıl önce bu yaşlı ormanların yüzde 30’luk bir alana yayıldığını söylüyor ve mücadelesini şöyle anlatıyor: "Ağaçlarımız kesilerek, -hükümetin muhalefetine rağmen!- Amerikan dev tarım şirketi Monsanto’nun genetik değişime uğratılmış tohumları serpilmek isteniyor topraklarımıza. Yeşil Kuşak hareketi eylemine devam ediyor ve ülkenin sosyal ve politik kültürünü sahiplenen kadınların katılımıyla, önceleri "büyücülük"le suçlandığımız ağaçlandırma çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ormanlar Kenya için çok hayati bir konu; özellikle iki yıldır yiyecek, su ve ağaçların yokluğu nedeniyle milyonlarca insan yaşadıkları yerlerden oldular. Su ve pişirecek yemek bulmak üzere başka bölgelere göçler yaşandı. Yanlış yönetim ve kararlar doğal kaynaklarımızı elimizden alıyor ve büyük ticari amaçlarla özellikle inşaatlarda kullanılmak üzere ekilen, hızlı büyüyen okaliptus ve çam ağaçları, Kenya’nın yerel biyoçeşitliliği için büyük bir tehdit oluşturuyor. Yeşil Kuşak hareketinin programında şimdi; diğer ülkelerdeki sosyoloji, çevre ve kadın araştırmaları yapan üniversitelerin ikinci dönem öğrencilerinin de katılımını öngören bir proje var. Bu proje, araştırmaların ilerlemesini sağlayacak ve Kenyalı kadınların "ağaç bilimi"ne dair yıllar boyu oluşmuş sözlü bilgilerini, projede kullanılabilir hale getirerek "uygulaması yapılan bilgiler" haline dönüştürecek. Bu genç öğrenciler bu deneyimlerini "ağaçlandırma hareketi" ile dünyanın dört bir yanında kullanabilecekler.

"2004 yılı Nobel Barış ödülüne Kenyalı kadın çevreci Wangari Maathai layık görüldü. Nobel Barış Komitesi'nden yapılan açıklamada, Maathai'nin Afrika'da başlattığı Yeşil Kuşak Kampanyası ile kıta genelinde 30 milyondan fazla ağaç dikilmesine öncülük ettiği için ödülü kazandığı belirtildi. 194 aday arasından seçilerek Nobel barış ödülünü kazanan ilk kadın Afrikalı ünvanını elde eden Maathai, 1 milyon 300 bin dolar tutarında para ödülünün de sahibi oldu. 64 yaşındaki Maathai, Kenya Çevre ve Doğal Kaynaklar bakanlığında üst düzey görevde bulunuyor.


_
Nairobi Uhuru Park'in agaçlandirilmasi sirasinda
Barack Obama Wangari Maathai'ye eslik ederken.

Kaynak : http://www.acikgazete.com/8 Ekim 2004

Hiç yorum yok: