4.10.09

Moulin Rouge / Kirmizi Degirmen


"Moulin Rouge / Kırmızı Değirmen" Paris'de turistlerin mutlak ugrak yerlerinden biri. Aslinda bizim niyetimiz Paris'deki operalardan birinde bale seyretmekti. Ancak Opéra Garnier'deki o dönemde yegane bale Giselle için biletler bir ay öncesinden tükenmisti. Eh, bir dahaki sefere deyip, biz de Moulin Rouge'a gitmeye karar verdik.

1889 yilinda Joseph Oller tarafindan kurulan Moulin Rouge gece kulübü Fransiz kan-kan dansi, göz alici kostümleri, jonglor ve vantralog şovu, üstsüz ama asla erotik olmayan dans sovlariyla görülmeye deger. Moulin Rouge üzerindeki dünyaca ünlü kırmızı yel değirmeni ile Fransız kültüründe sembolleşmiş bir yere sahip.

Orjinal koreografili sahne şovları ve binasinin dizaynı tarih boyunca dünyadaki benzerlerini etkilemiş ve pek çok tarzın öncülüğünü yapmış. Paris'de Monmartre'a yakin olan Moulin Rouge Boulevard de Clichy, 18. bölgede. Üzerindeki kirmizi degirmenle ve binayi arkalarina alip hatira fotografi çektiren turistlerle bulmamaniz imkansiz Moulin Rouge'u.

Ella Fitzgerald, Liza Minelli, La Toya Jackson, Elton John, Frank Sinatra, Edith Piaf ve niceleri Moulin Rouge'da bir dönem sahne almislar.

Moulin Rouge ayni zamanda ressam Toulouse Lautrec'e resimlerini ve afislerini yaratmada esin kaynagi olmus. 2006 yazinda Dinan sehrinde Toulouse Lautrec'in Moulin Rouge'un gece hayatini resmettigi afislerinin yer aldigi sergiye ailemizin hanimlari toplanip gitmistik (annem, ablam, yegenim ve ben).
_
_
_

Tolouse Lautrec'in Moulin Rouge'u resmeden tablosu...

1952 yilinda Jose Ferrer ve Zsa-Zsa Gabor'un , 2001 yilinda da Ewan McGregor ve Nicole Kidman'in basrollerini oynadigi Moulin Rouge filmleri, Moulin Rouge'un sahne arkasini ve sovlarini konu almisti.

Biz filmleri seyretmekle kalmayip bir de Moulin Rouge'u yerinde görelim dedik, pisman olmadik. Bir kere gidilmeye deger...

3 yorum:

Asis dedi ki...

Moulin Rouge.. belki önünde bir resim çektiririm :) kan kan dansını sadece filmlerde gördüm tabii canlı izlemek çok keyifli olur.Kısmet bakalım..sevgilerimle

Tanya's dedi ki...

Ah..ne güzel yapmışsınız..

Dmek ki canlı izlemek yapılacak işlere eklenmeli hemen.

figoltx dedi ki...

Eh yolunuz düserse bir ugrayin derim...