20.4.10

Zümrüdüanka Kusu Dünyamiz...

Izlanda'daki volkanik patlama sadece Avrupayi degil tüm dünyayi etkiliyor. Afrika'ya kül bulutlarinin ulasmasi uzun bir zaman alacak, belki de hiç ulasmayacak ama Kenya ekonomisinin üstünü kara bulutlar kapladi çoktan bile. 17 Nisan'daki yerel gazete haberine göre 3.000 ton çiçek ve 9 milyon Euro degerindeki sebze Nairobi Jomo Kenyatta Havaalani'nda beklemede. Tarim alaninda çalisan 5.000 kisi bir kaç gündür ise gitmiyor. Ürünler artik toplanmiyor, zira depolama sorunu yasaniyor. Ihrac edilemeyen çiçek ve sebzelerin bir kismi iç piyasada satisa çikti, dolayisiyla fiyatlar hayli düstü.
Tarim Kenya'nin en önemli dis ticaret kaynaklarindan biri. Geçen sene tarima dayali ihracattan kazanç 719 milyon Euro iken Kenya için çok önemli gelir kaynagi turizmden sadece 624 milyon Euro ve çay ihracatindan 69 milyon Euro gelir elde edildi.
Tarim sektöründe çalisan isçi sayisi yaklasik 1 milyon. Kriz devam ederse issizlik sonuru ve onun beraberinde gitirecegi sorunlari düsünmek istemiyorum.
Tarima dayali Ihracatçilar Birligi baskani Stephen Mbithi "Geçen seneki kuraklikla, El Nino'yla ve 2008 yilinda seçimler sirasinda yasanan iç kargasayla basa çikmayi basardik. Ancak Eyjafjallajökull ile nasil basa çikacagimizi bilemiyoruz." diyor.
Kenya Havayollari'nin durumuna baktigimizda, 19 Nisan'daki gazete haberlerine göre 4 günde kaydedilen kayip yaklasik 3 milyon Euro civarinda.
Dünyanin en büyük çiçek pazari Hollanda'da sadece Kenya'da yetistirilen gül çesitleri artik satisa çikartilamiyor.
Sadece tarim sektörü degil Kenya'da darbe yiyen. Kenya ekonomisinin temel direklerinden turizm de iptal edilen turlarla hayli zor durumda.
Dün sehir merkezinde muzungu turistlerin (beyaz insan) havayollari sirketlerinin bürolarindan disariya tastiklarini gördüm. Bizi de turist sanan yerli halktan yolda yürürken degisik safari, Nairobi civari gezi talepleriyle karsilastik. Bizim de Cumartesi sabahina Nairobi-Istanbul Pazar sabahi da Istanbul - Paris uçusumuz var THY ile. Dün THY bürosuna da ugradik taze haber alabilmek için ancak onlarin da bizden fazla bir sey bildikleri yok. Yarina kadar bekleyin karar verebilmek için dediler. Biz de beklemedeyiz. Uçuslar gerçi yavas yavas basladi Avrupa'da ama Cumartesi ve Pazar günleri rürgar nereden esecek, bulutlar hangi hava sahasini uçusa kapatacak simdiden tam bilinemiyor. Internetten kontrol ettik, dün iki Istanbul-Paris uçusu basariyla gerçeklestirilmis. Bulutlarin hareketine bagli uçucaz ve ya Nairobi'de kalacagiz. Bekleyelim görelim. Biz evimizde oldugumuzdan keyfimiz yerinde ama yollarda mahsur kalanlara kuvvet diliyorum.
Dün Fransiz Konsoloslugu'ndan bir mail aldik. Kenya'da tatilde olup da geri dönemeyen Fransizlar için evlerde kalacak yer ariyorlardi. Neyse dün aksam itibariyle herkes evlere yerlestirildi. Kenya'da yaptiklari safariyi hayatlari boyunca unutamayacaklari kesin.
Sadece Kenya degil bu güçlükleri yasayan tabi ki. Herkes az çok nasibini aliyor bu felaketten.
Daha tam global ekonomik krizden çikamamisken bir de volkanik krizin külleriyle savasmak...
Umarim Izlanda'nin volkanik küllerinden Zümrüdüanka kusu dünyamiz kendini yeni bastan yaratabilir.

3 yorum:

Asis dedi ki...

Ben birkaç gündür takip edemiyorum ama dün itibarı ile uçuşlar başlamış.Herşey birbirine ne kadar bağlı değil mi ?Hayat felç oldu bir anda,evlerin de olanlar iyi ama yollarda olanlar çok sıkıntı çekti.Herşeyin üstesinden gelen insanoğlu doğanın kendi kanunu karşısında aciz kalıyor.Umarım yeniler,sevgiler Figen'cim...

Tanya's dedi ki...

Artık gitmişsinizdir ama olsun..ben yazayım yine de..burdada alanda sefalet yaşandı..ve evet umuyorum zümrüdüankamız kendini yeni baştan yaratır.

Öpücük kocaman.

figoltx dedi ki...

Son durum raporu:
24'ü itibariyle Nairobi-Istanbul yaptik. Istanbul'a, geçiyorduk ugradik dedik, 1 gece kaldik. 25'i itibariyle de Paris'deyiz. Paris kazan ben kepçe seklinde dolasip duruyorum. 30'u Dinard'a evimize geçecegiz. Kisacasi uçuslara baslandi ve biz yola düstük...
Bu arada Tanya'cim sen Alis'i dogurup bana misafirlige mi geldin? Valla bravo...