1.11.11

Kenya’da Eşşebab Endişelendiriyor...

Kenya'daki Türk Büyükelçiliği dışındaki diğer Büyükelçilikler ülkedeki vatandaşlarına terör tehdidi uyarısında bulundu.

Kenya birliklerinin Somalili askerlerle birlikte aşırı dinci Eşşebab militanlarına karşı sınır ötesi operasyon başlatmasının ardından yayımlanan elçilik açıklamalarında, Kenya'da yaşayan ya da bu ülkeyi ziyaret eden vatandaşlara "alışveriş merkezleri ya da gece kulüpleri gibi yabancıların topluca bulunduğu yerlere misilleme saldırıları yapılabileceği" uyarısında bulunuldu.

Kenya, yabancıların kaçırılmasının ardından Somali'deki Eşşebab militanlarına karşı Somali askerleriyle birlikte yaklaşık 10 gün önce operasyonlar başlatmıştı .Somali'deki Eşşebab örgütü, Kenya askerlerinin Somali topraklarına girmesi nedeniyle Kenya ile savaşma yemini etti.
Eşşebab'ın sözcüsü Şeyh Muhtar Robow Ebu Mansur, "Kenya'ya savaşı durdurmasını söyleme zamanı geçti. Tek seçenek onlarla savaşmak. Kenya! Savaşı sen başlattın, bu nedenle sonuçlarıyla yüzleşmek zorundasın" dedi.

Kenya, ülkede yabancıların kaçırılmasının ardından geçen hafta Somalili askerlerle birlikte aşırı dinci Eşşebab militanlarına karşı sınır ötesi operasyon başlattı. Eşşebab örgütü ise Kenyalı birliklerin geri çekilmemesi durumunda misillemede bulunacağını açıkladı.

Nairobi'de uzunca bir süredir kaçamak yaşamaktayız. Alışverişlerimizi daha küçük ölçekli yerlerde yapıp, şehir merkezine mecbur kalmadıkça inmemeye çalışıyoruz. İki hafta önce şehir merkezindeki bir barda patlayan bomba neticesinde 13 kişi yaralanmış, şehrin doğu yakasındaki bir durağa atılan el bombasında matatu (minibüs) bekleyenlerden bir kişi hayatını kaybetmiş, bir çok kişi yaralanmıştı. Biz Nairobi'de yaşayan yabancılar olarak bu durumdan hayli tedirginiz.

Nairobi Türk Büyükelçiliği'nin burada yaşayan vatandaşlarına kısa da olsa bir uyarı maili yazmaması hayli düşündürücü...

3 yorum:

Ayse Gul dedi ki...

Merhaba size ulaşmaya çalışıyorum :) Nalan dan ( Masal atolyesi ve kıvıcık saclı kız) tavsiye ile takipcin oldum ! bu yazının ustune bu sekilde bir yorum yapılır mı bilmiyorum ama ben ve eşim Kenya ya gelmek istiyoruz. bir iki sorum olacaktı . rahatsız olmazsan bir email atabilir miyim diye soracaktım .. Tşkler Aysegul (fikirannesi.blogspot)

Noni dedi ki...

Geçen sene bunun bir benzeri Moskova'da yaşandı...
Bir maç çıkışında Ruslar ve Kafkas asıllılar arasında çıkan kavgada bir Rus öldürüldü. Irkçı gruplar şehrin göbeğindeki bir alışveriş merkezinin önünde bunun rövanşını almaya karar verdiler.
Eşim yabancı bir firmada çalışıyor. Tüm çalışanlara bu ırkçı saldırı haber verildi, o bölgeye gitmeyin dikkatli olun diye ikaz ettiler. Ama bizim büyükelçiliğimizden veya Türk derneklerinden hiçbir uyarı maili gelmedi.
Tamamen başka birşey anlatacağım şimdi... Kedimizi Moskova'ya getirmek istiyorduk ama bunun için yapılması gereken işlemleri, prosedürleri bilmiyorduk. Moskova'daki Türk konsolosluğuna gidip sorduk ama hiçbir şekilde yardım etmediler, havaalanına gidin oraya sorun diyerek bizi başlarından savdılar... Bir konsolosluk evcil hayvanların ülkeye ne şekilde sokulacağını bilmez mi, bununla ilgili basit bir yazı bir form bulundurmaz mı?! Tabii kendi işimizi kendimiz gördük...
Diyeceğim o ki ne ciddi bir olayda ne de basit bir soruda büyükelçiliğin Moskova'da yaşayan vatandaşlarına sahip çıktığı yok, çok acı ama ne yazık ki durum böyle...

figoltx dedi ki...

Senin verdiğn örnek de hayli düşündürücü. Bu elçilikler, bu konsolosluklar ne içi varlar, orada yaşayan vatandaşlar ve iki ülke arasındaki ticari ilşkiler. vs için değil mi? Eh o zaman bizleri niye yok sayıyorlar?