8.5.10

8 Mayis'in önemi...




20. yüzyılda dünya çapında yapılan iki savaştan ikincisi, altı yıl boyunca, dünyanın çeşitli bölgelerinde kesintisiz savaşlarla süren II. Dünya Savaşı'nın, Alman ordularının Polonya'ya saldırdığı 1 Eylül 1939 tarihinde başladığı kabul ediliyor. Savas Polonya akabinde çok genis bir corafyaya, Avrupa, Balkan ülkeleri, vs'ye yayiliyor.

18 Haziran 1941'de Türk-Alman Saldırmazlık Paktı'nin imzalandigi tarih. Bu notada, Türkiye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olunacağı ancak, Montrö Antlaşması gereği Türkiye'nin boğazları savaş gemilerine kapalı tutma taahhüdüne sadık kalmasının gereği vurgulanmisti anlasmada.

Hitler, İsmet İnönü'ye yazdığı mektupta özetle, Alman birliklerinin Türkiye-Bulgaristan ve Türkiye-Yunanistan sınırlarına 60 km. kala duracağını bildirmiş ve bu bölgede herhangi bir toprak taleplerinin olmayacağını ve savaştan sonra Avrupa'nın ekonomisinin tekrar yapılandırılmasında Türkiye ve Almanya'nın daha da yakınlaşacağını bildirmişti. Eh, savas sonrasi emekçilerimizin az emegi geçmedi Avrupa'nin yeniden yapilandirilmasinda.

6 yil süren savasta Avrupa ve ülkeleriyle Balkan ülkeleri yüksek kayiplarla ve tekrardan insa edilmeyi bekleyen ülkeleriyle basbasa kaldilar.

Ateskes Antlasmasi tam 65 yil önce 8 Mayis 1945 tarihinde imzalandi. O tarihten beri 8 Mayis Fransa ve bir çok Avrupa ülkesinde çoskuyla kutlaniyor.

Baris ve sevgi dolu bir dünya dileklerimle, keyifli haftasonlari....

6 yorum:

Asis dedi ki...

Bunu bilmiyordum sayende ögrendim,yani 8 Mayisin kutlandigini.Blog dünyasi hayatimiza ne kadar güzellikler katti.Baris ve sevgi dolu bir dünya benimde dilegim,sevgilerimle...

figoltx dedi ki...

Fransa'da kutlaniyor. Demek Isviçre'de kutlanmiyor bu durumda. Ben de bunu ögrendim. Sevgiler...

basak dedi ki...

aa ben de bilmiyordum bu kutlamayı. Dünya Savaşları'ndan ilki, 11 Kasım 1918'de saat 11:00'de imzalanan anlaşmayla bitmiş. Bunu geçen sene tesadüfen 11 Kasım günü bir iş toplantısı için Londra'da bulunduğumdan öğrenmiştim. Her yer kağıttan gelincikle kaplıydı, ne olabileceğine dair bir sürü senaryo yazdıktan sonra sokakta birini durdurup yakasında taşıdığı gelinciğin anlamını sorduğumu hatırlıyorum:) Şimdi çok garip geldi 1. Dünya Savaşı'nı öğrendikten sonra nasıl olup da merak edip 2. Dünya Savaşı'nı araştırmamışım. Kısmet, figoltx'den öğrenmekmiş.

Not: blogger'de merdivenler-yokuşlar diye bir blog açmıştım (farklı maille) şimdi ikisini aynı kullanıcılık altına taşıyabilecek miyim incelemem lazım...

Tanya's dedi ki...

Ne enteresan..ne güzel şeyler öğreniyorum ben..yaşı yok diye boşuna dememişler..

figoltx dedi ki...

Ben de Fransa'da bu tatilde ögrendim. Gerçekten yasi yok ögrenmenin. 8 Mayis tatil, ama tüh bu sene cumartesiye geldi diyince Yves, ondan ögrendim tatilin nedenini. Ardindan da Paris'de ve Moskova'da Kizil Meydan'da nasil kutlandigini tv'de seyrettim. Kizil Meydan kutlamalari hayli debdebeliydi...

figoltx dedi ki...

Hatta 2. Dünya Savasi sirasinda bir Fransiz askerin bir Alman askerini Dinard'daki evimizin bahçesinde öldürdügünü ve Yves'in babaannesinin evinin penceresinden bu olayi gizlice seyrettigini de ögrendim :-(...