17.2.11

ABRSM 3. parçam - Prelude and Fugue Op.16, No.2, Clara Schumann



19. yüzyil Romantik Dönem'in önde gelen piyanist ve bestecilerinden biri Clara Joseph Wieck Schumann.
Leipzig dogumlu Clara müzige piyanist babasi Friedrich Wieck'den aldigi derslerle ilk adimini atiyor. Clara 61 yıllık konser kariyeri boyunca piyano konserlerinin format ve repertuvarında önemli değişikliklere imzasini atmis bir müzisyen. Romantik Alman besteci Robert Schumann ile 1840 tarihli evliliğinden sonra Clara Schumann adını kullanmaya basliyor, ancak evliliğinden önce Clara Wieck olarak da kayda değer bir üne sahip olan Clara'nin söhret için aslinda Robert Schumann'in soyadina hiç de ihtiyaci yok. Asik oldugu için mi evlendi Schumann ile, yoksa kariyerini mi düsündü açikçasi bilemiyor ve maalesef bu konuya açiklik getiremiyorum.

On yıl sonra besteci Schumann akıl hastalığına yakalanarak ölüyor. (Nedir bu sanatçilarin basina gelenler? Normal olsalardi, hayatlari firtinalar içinde geçmeseydi o mükemmel eserleri nasil yaratabilirlerdi ki?). Bir yandan konserler veren Clara, 1878'den 1892'ye, son nefesini verinceye kadar kadar Frankfurt yüksek konservatuvarında piyano profesörlüğü yapiyor.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Kardeşim,

Zor parçalar seçmişsin. Kolay gelsin ama sen bunu da yaparsın. :-)
Tijen

figoltx dedi ki...

Ab, 8. seviye parçalarinin hepsi çok zor. Hangisini seçsem bilemedim. Bir de benim eller küçük, ancak 1 oktav+1 nota çalabiliyorum ayni anda. Yani Do'dan diger oktavin Re'si dahil çalabiliyorum. Bu parçalarda benden büyük eller gerekiyor.Neyse o problemi de pedalla çözecegim.

demet dedi ki...

Ellerinin küçük olduğuna hiç dikkat etmemiştim Figenciğim. Bu arada, unutma, küçük ell,i kadınlar makbuldür. Parça çok hoş ve sürükleyici. Dinlerken dikat gerektirdiğine göre, çalarken elbette ki daha fazlasını gerektirir-nasıl anlıyorum ama! Cahil cesareti işte, mazur görün lütfen- Klasik müziğe oldum olası ilgim vardır. senden dinlemekse, bir başka zevti.

figoltx dedi ki...

Seviye 8 çok zooooor. Bu aralar pratik yapmaya hiç o minik ellerim gitmiyor. Ellerim ancak 1 oktav+1 nota, yani do'dan öbür oktavdaki do ya kadar uzanıyor. Çok da minik değil ama bu parçaları görünce dedim çalmak için devasa ellere sahip olmak lazım. Pedal yardımıyla bir önceki sesi uzatıp dah ötedeki notalara basarak öalınabiliyor. Eh bunlar da müzik trıckleri... Sevgiler Demet'cim.