5.2.11

"Piton de la Fournaise" eli kulaginda, patladi patlayacak...

27 Aralik 2010 - 7 Ocak 2011 arasi günleri Reunion Adasi'nda geçirdigimizi bir önceki yazilarimda detayli yazmistim. Reunion'un hemen ardindan 3 günlük Mauritius Adasi keyif gezisi


akabinde Türkiye'ye geçmistim. Esim ben Türkiye'deyken is amaçli Reunion, Mauritius ve Madagaskar Adalarinda dolasti durdu. 30 Ocak günü Nairobi'de tekrar bulustuk. Reunion'dayken benim ilgimi çekecegini düsündügü gazete kupürlerini kesip beraberinde Nairobi'ye getirmis.


Sizinle paylasmak istedigim gazete haberi su meshur, dünyanin en aktif volkanlarindan biri olan "Piton de la Fournaise" ile ilgili. "Piton de la Fournaise"in yaklasik tercümesi "Cok sicak firinin dorugu".
Piton de la Fournaise 2631 metre yüksekliginde ve 500.000 yildir aktif. 2010’da Piton de la Fournaise Ocak, Agustos, Ekim ve Aralik olmak üzere 4 kere püskürmüs. Arada sarsintilar hissedildiginden Biz oradayken Piton de la Fournaise’nin en son püskürdügü kraterine güvenlik nedeniyle trekking parkuru kapaliydi. Biz de 600 basamakla volkanin uzunca yillar boyunca sekillendirdigi ve sekillendirmeye de devam ettigi, minik kraterinin de bulundugu sirke indik. Görüntü muhtesemdi. Fonda Piton de la Fournaise, biz onun eseri üst üste lav katmanlarinin olusturdugu sirkde yürüdük. Taslasmis lavlarin üzerinde yürürken isi degisimi dolayisiyla olusmus çatlaklarin arasindan boy gösteren ciliz bitkilerin fotograflarini çektik. Piton de la Fournaise dünyadaki en aktif volkanlardan. Normalde senede 1 kere aktif hale geçerken, bu sene az önce de bahsettigim gibi 4 kere püskürmüs. Sirkdeki minik kraterin tepesine çikip etrafinda yürüyüs yaptik. Eger izin verilse Piton de la Fournaise’in tepesine yürümeyi isterdik ama ekipman olarak da hazirlikli degildik. Zira her yerde "Sayet volkanin tepesine yürüyecekseniz yaniniza kalin kiyafet, su, yiyecek, vs alin." diye yazili tabelalar vardi. Her yil tedbirsiz bir kaç doga yürüyüsçüsü sis basmasi neticesinde yolunu kaybedip, geri dönemiyor ve yanlarinda da kalin kiyafetleri ve sulari olmadigindan hayatlarini kaybediyormus. Ekipmanlarimiz da olsa güvenlik açisindan Piton de la Fournaise'e yaklasilmasina izin verilmiyordu. Cevrede konustugumuz kisiler o günlerde aktivitelerin hayli sIklastigini, bunun volkanin yeniden aktiflesecegine dair bir gösterge oldugunu belirttiler. Biz de sirkteki minik volkan kraterinin etrafinda tur atip, 600 basamagi geri tirmandik.



Simdi biraz da 22/01/2011 tarihli "Le Quitidien de la Réunion" gazetesinin "L'éruption se prépare" isimli makalesinden bahsedelim.


Makalede Piton dela Fournaise'in bilimsel açidan gözlemcisi Andrea di Muro'nun konu ile ilgili görüslerine yer verilmis. Ocak ikinci yarida volkanik bölgede sismik aktivitede artis gözlenmis. Bir hafta içinde sarsinti sayisi 60'a kadar ulasmis. Hatta bir sarsintinin siddeti Richter ölçegine göre 2.4 olarak kayitlara geçmis. Volkan bir ay içinde heran sessizligini bozabilirmis. Aktivite yine son iki aktivitenin oldugu tarafta bekleniyor. Bu da lav akisinin yine ayni yolu takip edecegi anlamina geliyor. Piton de la Fournaise 17 ve 18.yylar arasinda tam 1 yüzyil boyunca aktif kalmis ve o dönemde krater bölümünde sarimtirak renkli sürekli lavlarla beslenen dogal bir lav havuzu olusmus. Bu seferki aktivitenin bu kadar güçlü ve uzun süreli olmasi tabi ki beklenmiyor. Geçen seneki yerden lavlar kendine yol bulursa görüntü kraterin kenarindan akan kizil lavlar seklinde olacak. Lavlarin kendine yeni bir çikis yolu bulmasi durumunda ise, lavlar yillardir görülmedik bir sölenle gökyüzüne püskürecek ve sari, kirmizi renkli konferi ve sepantin edasinda yeryüzüne dogru düsecek.


Cok istiyordum Piton de la Fournaise aktifken Reunion Adsin'da bulunmayi ve helikopterle volkanin yakinlarinda uçup, lavlar havaya püskürürken Piton de la Fournaise'i fotograflamayi. Kismet degilis diyemiyorum, zira orada da olsam volkan aktifken gerek helikopterle gerek bizim minik uçak ULM ile uçusa izin verilmiyormus... Sadece özel izinle volkan aktifken civarinda uçulabiliyor. Eh, ben de profesyonellerin çekmis oldugu fotograflara bakmakla yetinirim...

Hiç yorum yok: