16.6.11

Reunion'da köpekbaligi saldirisi...

Fransa'nin Hint Okyanusu'ndaki adasi Reunion'da Eddy Auber isimli sörfçü dün köpek baliklarina yem oldu.

Adanin batisinda Saint-Gilles sahiline çarpan dalgalar Avustralya ve Kaliforniya sahillerinde yapilan dalga sörfünü aratmiyor. Ancak köpek baliklari ada civarinde hep tehlike olusturuyor. Her ne kadar adanin batisi mercan bariyerleriyle koruma altinda da olsa ya köpek baliklari ya da sörfçüler bu bariyerleri bir sekilde asiyorlar. Kiyidan yaklasik 200 metre kadar uzakta birkaç köpek baliginin ayni anda saldirisina ugrayan Auber tüm çabalara ragmen kurtulamadi. Bu sene 19 Subat'taki diger bir saldirida da baska bir sörfçü bacagini kaybetmisti.

Reunion Adasi kiyilarinda 1980 yilindan beri 30 köpekbaligi saldirisi sonucunda 17 kisinin hayatini katbettigi kayitlara geçmis.



ULM (Ultra Light Motor) uçusumuz sirasinda çektigim su yukaridaki foto mercan bariyerlerinin sahili köpekbaliklarindan tamamen koruyamadiginin açik kaniti.

Kiyiya paralel denizde gördügünüz beyaz köpükler mercan adalarinin bulundugu yerler...
Saint Gilles'deki en popüler sörf yerlerinden biri. ULM uçusu sirasinda tarafimdan çekilmistir.



Adanin bati kiyisi mercan adaciklariyla çevrili oldugu için köpekbaligi tehlikesi olmadigi, gönül rahatligiyla yüzecegimiz söylense de 2011 yilina girerken kaldigimiz Reunion Adasi'da denize girdigimde dizkapak adalarini geçmemistim tedbiri elden birakmayarak. Ancak ben adadan Türkiye'ye dogru yola çikar çikmaz rüzgar sörfü fanatigi esim bir de dalga sörfünü deneyeyim diyerek solugu Saint Gilles kiyilarinda almisti. Oradaki egitmenlere köpekbaligi tehlikesi olup olmadigini sordugunda "Hiçbir tehlike yok. Bugüne kadar herhangi bir saldiriyla hiç karsilasmadik." cevabini alinca gönül rahatligiyla dalga sörfünü denemisti. Ekmek parasi tabi ki dogruyu söylerler mi hiç. Sansliyiz Auber'in basina gelenler bizim basimiza gelmedi. Bir dalga sörfü kalmisti denemedigi, onu da denedi rahatladi. Ha bir de Kite surf/Uçurtma sörfü var sirada. Sörfle bir uçmadigi kalmisti. Bak ama ona ambargo yok, bu yaz Alaçati'da istedigin kadar uçabilirsin Yves'cim, hatta neden olmasin belki ben de sana katilirim.



Aslinda Reunion böyle de keyifli bir ada. Köpekbaliklarindan korkup da sakin gezilecekler listenizden silmeyin Reunion'u, hele bir de dogayla içiçe olmayi seviyorsaniz. Gidin, gezin, dünyanin en aktif volkani etrafinda trekking yapin, bisiklet kiralayip adayi dolasin, yamaç parasütüyle kiyilarina yumusak inis yapin (aman köpek baliklarina DIKKAT, denize inmek yok :-), tüplü dalis yapin, ULM ya da helikopterle kusbakisi ada turu yapin. Kisacasi doga ile iyice hasir nesir olun.


Not: Reunion, Saint Gilles'de çekilmis bu iki fotografi internetten yürüttüm :-).

Hiç yorum yok: