18.12.10

Kenya'da 3 yıl sonra soruşturma

Son seçimlerde Kenya'da yaşanan karşıklığın ardından en az bin 500 kişi hayatını kaybetmis, 350 bin kişi de sürgün edilmisti. Aradan 3 yıl geçtikten sonra ilk kez üst düzey yetkililer hakkında soruşturma açildi

NAIROBI- Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi (ICC), Kenya'nın 3 Bakanı ve eski bir polis şefini 2007 seçimleri sonrası yaşanan vahşetten sorumlu 6 kişi arasında gösterdi. Yaşanan olaylarda en az bin 500 kişi hayatını kaybederken 350 bin kişi ise yerinden yurdundan edilmisti.
ICC'nin Başsavcısı Luis Moreno-Ocampo, Eğitim Bakanı William Ruto, Ekonomi bakanı Uhuru Kenyatta, Sanayi Bakanı Henry Kiprono Kosgey ve polis şefi Muhammed Hüseyin Ali'nin açıkça adam öldürmek, sınır dışı etme ve işkenceden dolayı mahkemeye çağrıldıklarını açıkladı. Elinde 2 farklı dosya taşıyan savcı, diğer dosyada ise radyo yöneticisi Joshua Arap Sang ve kabine sekreteri Francis Kirimi Muthaura'nın dosyalarının olduğunu söyledi.

Savcı Ocampo, "Biz kanıtları takip ediyoruz. Siyasi sorumluluğu dikkate almıyoruz. Politik çekişme var ve bu benim sorumluluğumda değil" dedi. Bir sonraki seçimler için davanın şiddeti önlemede caydırıcı özellik taşıdığını belirten ICC, bundan sonraki olaylar için de ceza uygulanmasının yolunu açtığını bildirdi.

ICC'nin yoğun ilgiyle beklenen Kenya'nın kırılgan yapısını bozabilecek, Başkan Mwai Kibaki ve Başbakan Raila Odinga tarafından kurulan hükümeti bozabilecek potansiyele sahip. Üst düzey isimlerin şüpheli olarak açıklanması ülkede gerilimi arttırdı. Yerel medya hükümetin değişebileceğini bildirdi.

Kenya'nın polis yetkilileri ise, ICC açıklaması sonrası çıkacak olaylara hızlı ve organize bir şekilde müdahale edeceklerini söyledi.


Haber Etkin Haber Ajansi'nin 15/12/2010 tarihli haberinden alinmistir.




Halen asayis berkemal Kenya'da, ancak ülkeyi 2011'de neler bekliyor gelecek günlerde görecegiz.

Hiç yorum yok: