25.2.13

Fruits of my woodcut loom...Ağaç baskı tezgahımın son ürünleri (3)

Addis Ababa'nın 100 km kadar güneyindeki, 12. yüzyılda Kral Lalibela'nın emriyle yapıldığına inanılan yarı monolitik kilise Adadi Maryam'ın rahibinin çekmiş olduğum fotoğrafından ağaç baskı yaptım.

Ağaç baskı hayli zahmetli iş, ama sonucu gördüğümde her seferinde iyi ki uğraşmışım diyorum...

Fotoğrafım

Baskım...
Kahverengi kağıt üzerine siyah tek renk ağaç baskı, 46 x 66 cm...

22.2.13

Screen Print / Elek Baskı Yöntemiyle ilk baskılarım...

Yıllardan 1993...
Değerli ressam ve baskı sanatçımız, rahmetli Gül Derman elek baskı tekniğiyle çalıştığı Çin Seddi baskısından bir kopyayı bana hediye etmişti. O zamanlar iş güçle boğuşmaktan resim, baskı ve müzik gibi hobilerime zaman ayırmak benim için bir hayalden öteye gidemiyordu.  Gül Derman'ın çalışmasına hayran olmuş ve hangi teknikle yapılmış olduğunu hemen araştırmıştım. Şimdi Fransa, Dinard'daki evimizin duvarını süsleyen Gül Derman'ın Çin Seddi baskısını yaparken kullandığı tekniğin inceliklerini Etiyopyalı sanatçı Tamerat Siltan'dan öğrenip Etiyopya, Omo Vadisi'nde çekmiş olduğum iki fotoğrafım üzerinde uyguladım.    

Screen print / ipel kumaşla elek baskı tekniğiyle yaptığım ilk baskılarım....

İlk baskı için ben hayli iyi sonuç aldığıma inanıyorum. Siz ne dersiniz?


16.2.13

Fruits of my woodcut loom...Ağaç baskı tezgahımın son ürünleri...(2)

Aşağıda fotoğraflarını gördüğünüz geçen haftaki çalışmalarıma bir göz atmadan önce blogumun en üstünde yer alan, Angola'da Caco Ledo yakınlarındaki bir balıkçı çiftliğinde 2006 senesinde çekmiş olduğum, bana bu hafta baskı çalışmalarımda modellik yapan "Angolalı Bebek" fotoğrafıma bir bakmanızı rica ediyorum.

Amacım tıpatıp aynısını yapmak değildi, ama tek renk baskıda bile sanırım orijinalini hayli yakaladım.... 



Kahverengi kağıt üzerine siyah renk ağaç baskı, 43,5 x 42 cm...
Beyaz kağıt üzerine siyah renk ağaç baskı, 43,5 x 42 cm...
Beyaz kağıt üzerine mixed media / karışık teknikle çalışmam, 43,5 x 42 cm

12.2.13

Tamerat Siltan'ın atölyesinde...

23 Eylül 2012 tarihli yazımda size 8 Eylül'de Talisman Gallery'de başlayan The power of black line / Siyah çizginin gücü isimli ağaç baskı sergisinden bahsetmiştim. Sergi esnasında sanatçı Tamerat Siltan ile tanıştığımdan, benim de ağaç baskı ile ilgilendiğimden Tamerat'a bahsettiğimden, kendisini arayıp çalışmalarımla bir gün atölyesine gelmek istediğimi de uzun uzadıya anlatmıştım. Üstünden aylar geçti, seyahatler geçti, benim diğer hobilerimle uğraş dolu günler geçti, ta ki 2013 Ocak sonuna kadar. Evet, nihayet çalışmalarımdan örnekleri koltuğumun altına sıkıştırıp Tamerat'ın atölyesinin yolunu tuttum. Sanat üzerine, ağaç baskı, resim, elek baskı (screen print), vs üzerine uzun bir sohbet yaptık. Tamerat çalışmalarımı hayli beğendi. Atölyesinde o gün bir de Etiyopyalı bir ressam vardı. O da güzel düşüncelerini belirtti çalışmalarım üzerine. Eh, pek mutlu oldum. Tamerat'tan atölyesinde haftada bir gün baskı teknikleri üzerine eğitim almak istediğimi söyledim. Hiç kabul edeceğini düşünmüyordum açıkçası, ama "Haftaya cuma hele bir başlayalım, devam edip etmeyeceğimize karar veririz" dedi. Geçtiğimiz iki cuma günü Tamerat'ın atölyesindeydim. Beni benimsedi ve benimle çalışmayı kabul etti.

Yupppiiiiii!!!  

Geçen hafta elek baskı tekniğini uygulama esnasında seyrettim ve notlarımı aldım. Ardından bu teknikle neler basabileceğimi planladım. Bugün ilk aşama olarak elek baskı tekniği için gerekli malzemeleri temin ettim. En kısa süre içinde seçmece fotoğraflarımdan bazılarını elek baskı tekniği ile tahta yüzey üzerine baskılarını yapacağım. Bu baskı tekniğini öğreneceğim için çok heyecanlıyım. Zira değerli sanatçı rahmetli Gül Derman'ın en sevdiği ve değerli eserlerini verdiği teknik de elek baskıydı.

Tamerat Siltan'ın atölyesinden birkaç görüntü...





5.2.13

Fruits of my woodcut loom...Ağaç baskı tezgahımın son ürünleri...

Evdeki atölyemi açtığımdan beri durmak yok...

Bir adet 7 renkli, "Afrika'da günlük yaşam" ve peşi sıra siyah & beyaz baskı Omo Vadisi'nden "Genç bir kızın portresi", hemen onun ardından da yine Omo Vadisi'nden bir hanımı beyaz kağıt üzerine siyah ve kahverengi kağıt üzerine siyah olmak üzere ağaç baskılarını yaptım. Fotolarını da sizlerle paylaşmak istedim...

33 cm x 44 cm

30 cm x 30 cm...

Bu da kırmızı ruj sürmüşü :-)

 20 cm x 60 cm...


1.2.13

Addis Ababa atölyemin açılışı ve ilk çalışmam...

Addis Ababa'daki evimize yerleşir yerleşmez bir odasını kendime atölye olarak düzenledim. Ancak başka uğraşlarla haşır neşir olmam, bir de 6 aylık Addis Ababa mazimizin yaklaşık 2 ayını Türkiye, Fransa ve Fas'da geçirmem dolayısıyla bir türlü atölyemin açılışını yapamamıştım. Nihayet geçen hafta kurdeleyi kestim ve çalışmaya başladım. Şu anda bir "siyah & beyaz" ağaç baskı çalışmamla 7 renkli diğer bir ağaç baskı çalışmam devam etmekte. Bugün ilk "siyah & beyaz" baskımı tamamladım ve fotoğrafını çekip bu yazımın sonuna ekledim.

Hayırlı uğurlu, bol üretimli olsun inşallah!

Bahçeye bakarken hayallere dalıp üretimi de unutabilirim, riskli :-)...

  
 Gereken her türlü malzeme var, artık gerisi bana kalmış...
Bu da ilk çalışmam. Omo Vadisi'nden bir genç kız portresi, siyah & beyaz kanvas üzerine ağaç baskı,
30 x 30 cm ebatında...